HAKİM

el-Müstedrek

MA’RİFETU’S-SAHABE

 

2935- Genel Olarak Arapların Fazileti

 

7078- ... Bize Ebu Bedr Şuca b. el-Velid tahdis etti. Bize Kabus b. Ebi Zabyan babasından tahdis etti. O Selman (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: "Ey Selman bana buğzetme o takdirde dininden ayrılmış olursun" buyurdu. Ben: Ey Allah'ın Rasulü aziz ve celil olan Allah senin ile bana hidayet vermişken nasılolur da sana buğzedebilirim dedim. Allah Rasulü: "Araplara buğzederek bana da buğzetmiş olursun" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç

etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 3923. Kabus yolundan böylece rivayet etmiştir. Hadis aynı şekilde İmam Ahmed, Müsned, V, 440; Taberani, Kebir, 6093 ve 9094'te yine onun yolundan rivayet etmişlerdir. Zehebi: Kabus hakıknda (olumsuz bir şekilde) konuşulmuştur demektedir.

 

 

 

7079- ... Bize Umare b. Mihvan el-Mi'veli tahdis etti, bize Amr b. Dinar, Salim b. Abdullah'tan tahdis etti. O İbn Ömer (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah insanları yaratınca Arapları seçti sonra Araplar arasından Kureyş'i seçti. Sonra Kureyş arasından Haşim oğullarını seçti sonra Haşim oğulları arasından beni seçti. Bu sebeple ben hayırlılardan seçilmiş olan hayırlı birisiyim."

 

Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize Muhammed b. İshak es-Sağani tahdis etti, bize Abdullah b. Bekr es-Sehmi tahdis etti, bize Yezid b. Avane, Hammad b. Zeyd'in oğlunun dayısı Muhammed b. Zekvan’dan tahdis etti. O Amr b. Dinar’dan, o İbn Ömer (r.a)’den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den hadisi buna yakın olarak zikretti.

 

Amr b. Dinar’dan rivayet sahih olarak gelmiştir. Eğer hadis Salim’den gelmiş ise garip, sahih bir hadistir. Eğer İbn Ömer’den gelmiş ise Amr b. Dinar, İbn Ömer’den hadis dinlemiştir.

 

Hais'in şahidleri olduğu için buradaki ihtilaflar ona zarar vermez.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

2936- Arapları Sevmek Bir iman, Onlara Buğzetmek Bir Münafıklıktır