HAKİM

el-Müstedrek

MA’RİFETU’S-SAHABE

 

2933- Ashab ve Tabiinden Sonraki Ümmetin Faziletlerine Dair

 

7074- * ... Bize Abdullah b. Mesleme tahdis etti, bize Abdurrahman b. Ebi'z-Zinad tahdis etti, bize Amr b. Ebi Amr tahdis etti, bize Suheyl b. Ebi Salih babasından tahdis etti. O Ebu Hureyre (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ümmetim arasından benden sonra gelecek . öyle kimseler vardır ki onlardan birisi aile halkını ve malını feda etmek karşılığında keşke beni görseydi diye candan arzu edecektir."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Bu hususta sahih ve müfesser hadis ise Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "İnsanların en hayırlıları benim çağımdakilerdir sonra onlardan sonra gelecek olanlardır ... " buyruğudur. Buhari ve Müslim bunu ittifakla rivayet etmişlerdir.

 

 

 

7075- * ... Bize el-Evzai tahdis etti, bize Useyd b. Abdurrahman tahdis etti, bana Salih b. Muhammed, Ebu Cumua’dan şöyle dediğini tahdis etti:

Beraberimizde Ubeyde b. el-Cerrah bulunduğu halde Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte öğlen yemeği yedik. (Ebu Cumua) dedi ki: Biz ey Allah'ın Rasulü bizden hayırlı kimse var mıdır? Seninle birlikte Müslüman olduk, seninle birlikte cihad ettik. Allah Rasulü şöyle buyurdu: "Evet (vardır). Sizden sonra gelecek ve beni görmedikleri halde bana iman edecek kimselerdir (bunlar)."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: -İmam Ahmed, Müsned, IV, 106; Taberani, Kebir, 3537, 3538 vd. el-Evzai yolundan böylece rivayet etmişlerdir. Hadis aynı şekilde Ebu Ya'la, Müsned, I, 90; Darimi, Sünen, 2747'de ve ayrıca Müsnedu'ş-Şamiin, 2066'da yer almaktadır. Hafız İbn Hacer, Fethu'l-Bari, VII, 6'da senedinin hasen olduğunu belirtmektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

2934- iman Ehli Arasında iman Bakımından En Faziletlilerine Dair