HAKİM

el-Müstedrek

MA’RİFETU’S-SAHABE

 

2595- ibn ez-Zubeyr'in Yezid ile Savaşmasının Sebebi

 

6393- * ... Bize Said b. Ebi İshak es-Sebii tahdis etti, bize Hişam b. Urve'nin babasından tahdis ettiğine göre Yezid b. Muaviye, Abdullah b. ez-Zubeyr'e şöyle mektup yazdı: Ben sana gümüşten bir zincir, altından bir bukağı, gümüşten bir esaret tasma ve kelepçesi gönderiyorum. Bu halde mutlaka bana geleceksin diye de yemin ettim. (Urve) dedi ki: Mektubu yere fırlattı ve şöyle dedi: "Hakkın dışında hiçbir şeye bir parmak ucu kadar yumuşamam Taşı çiğneyenin dişi için taş yumuşayıncaya kadar"

 

Diğer Tahric: Ebu Nuayn, Hilyetu'l-Evliya, I, 331. Şuayb b. İshak, o Hişam'dan yoluyla böylece rivayet etmiştir. Bu sebeple senedi hasendir.

 

 

 

6394- * ... Bize Ali b. el-Mubarek es-San'ani tahdis etti. Bize Abdulmelik b. Abdurrahman ez-Zimari tahdis etti. Bize el-Kasım b. Ma'n, Hişam b. Urve’den tahdis etti. O babasından şöyle dediğini nakletti: Muaviye öldükten sonra Abdullah b. ez-Zubeyr, Yezid b. Muaviye'ye itaat hususunda ağırdan aldı ve açıkça ona ağır sözler söylemeye başladı. Bu hal Yezid'e ulaşınca yanına getirilmesi için haber gönderdi. İbnu'z-Zubeyr'e şöyle denildi: Senin için altından zincirler yapıyor, sen de o zincirlerin üzerine elbiseyi indirirsin, böylelikle onun yeminini de gerçekleştirmiş olursun. Sulh daha güzeldir. İbnu'zZubeyr: Allah onun yeminini gerçekleştirmesin dedi sonra şu beyiti okudu: "Hakkın dışında bir şeye bir parmak ucu kadar dahi yumuşamam Bir çiğneyen kimsenin dişi altında taş yumuşayıncaya kadar" Sonra şöyle dedi: Allah'a yemin olsun ki aziz olarak bir kılıç darbesini zillet içerisinde bir kamçı darbesinden daha çok severim. Sonra kendisine (bey'at edilsin diye) çağrıda bulundu ve Yezid b. Muaviye'ye muhalefetini açığa vurdu. Yezid b. Muaviye kendisine Şamlılardan oluşan bir ordu başında Müslim b. Ukbe el-Muzeni'yi gönderdi ve ona Medinelilerle savaşma emrini verdi. Bu işi bitirdikten sonra Mekke'ye yürümesini emretti. (Urve) dedi ki:

Müslim b. Ukbe Medine'ye girdi. O gün için Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın ashabından geriye kalanlar ondan kaçtı. Medine'de çok kötü işler yaptı, öldürmede aşırıya gitti. Sonra da Medine'den çıktı. Mekke'ye giderken yolun bir yerinde öldü, yerine Husayn b. Umeyr el- Kindi'yi halef tayin etti ve ona şöyle dedi: Ey eşeğin semeri Kureyş'in hilelerinden sakın. Onlara münafıklıktan (iki yüzlülükten) başka bir suretle muamele etme sonra da boyunları koparacaksın. Husayn Mekke'ye gelinceye kadar yoluna devam etti ve birkaç gün süre ile İbn ez-Zubeyr ile Mekke'de savaştı.

 

Diğer Tahric: Ebu Nuaym, Hilyetu'l-Evliya, I, 331'de Taberani'den rivayet etmiştir. (Taberani de) dedi ki: Bize Ali b. el-Mubarek tahdis etti, bize Yezid b. el-Mubarek tahdis etti, bize Abdulmelik tahdis etti .. deyip, hadisi zikretti böylelikle senette Yezid b. el-Mubarek'i fazladan zikretmiş olmaktadır. Bir önceki rivayete de bakınız.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

2596- ibn ez-Zubeyr'in Husayn b. Numeyr ile Savaşması