HAKİM

el-Müstedrek

MA’RİFETU’S-SAHABE

 

2594- ibnu'z-Zubeyr Yedi Gün Visal Orucu Tutuyordu (iftar Etmeden Oruç Tutuyordu)

 

6390- * ... Bize Ravh b. Ubade tahdis etti. Bize Habib b. eş-Şehit İbn Ebi Muleyke’den şöyle dediğini tahdis etti: İbn ez-Zubeyr yedi gün süreyle visal orucu tutuyor, üçüncü günü ise hepimizden en çok arslan gibi o sabahı ediyordu.

 

Diğer Tahric: Ebu Nuaym, Hilyetu'l-Evliya, r, 335'te Rayh'tan bu şekilde; İbn Sad'da Rayh'dan böylece rivayet etmiş olup, senedi sahihtir.

 

 

 

6391 - * ... Bize Ebu Asım, Ömer b. Kays’dan şöyle dediğini tahdis etti: Her biri farklı bir dille konuşan yüz tanesi kölesi vardı. İbn ez-Zubeyr bu kölelerin her birisiyle kendi dili ile konuşurdu. Ben onun kendi dünyasının işleri ile ilgili olarak ona baktığım takdirde: Bu bir göz açıp kapatacak bir süre dahi Allah'ı isteyen bir adam değildir derdim. Ahireti ile ilgili bir hususta ona baktığım takdirde de bu dünyayı göz açıp kırpacak kadar bir süre dahi istemeyen bir adamdır. derdi.

 

Diğer Tahric: Ebu Nuaym, Hilyetu'l-Evliya, r, 334; et-Tehzib, VII, 314'te belirtildiği üzere İbn Asakir;

Siyeru A'lami'n-Nubela, III, 368'deki gibi de Zehebi senediyle bu yoldan rivayet etmişlerdir.

 

 

 

6392- * ... Bize Nafi b. Ömer, İbn Ebi Muleyke’den şöyle dediğini tahdis etti: Ömer b. Abdulaziz bana şöyle dedi: Kalbinde İbn ez-Zubeyr’den (ne gibi) şeyler var dedi. (İbn Ebi Muleyke) dedi ki: Şöyle dedim: Onun gibi Allah'a münacat edeni, onun gibi namaz kılanı, Allah için onun gibi sıkıntılı bir hayat yaşayanı ve nefsi itibariyle onun kadar cömert olanı görmedim.

 

Diğer Tahric: Ebu Nuayn, Hilyetu'l-Evliya, i, 335'te bu yoldan.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

2595- ibn ez-Zubeyr'in Yezid ile Savaşmasının Sebebi