HAKİM

el-Müstedrek

MA’RİFETU’S-SAHABE

 

2593- ibn ez-Zubeyr islam'da Afif ve Allah'a Çokça Dua ve ibadet Eden Birisi idi

 

6387- ... Bize Süfyan, İbn Cureyc’den tahdis etti. O İbn Ebi Muleyke’den şöyle dediğini nakletti: İbn Abbas'ın yanında İbn ez-Zubeyr sözkonusu edilince, şöyle dedi: O İslam'da son derece iffetli, Allah'a çokça dua ve ibadet eden birisi idi. Onun babası ez-Zubeyr, annesi Esma, dedesi Ebu Bekir, halası Hatice, büyükannesi Safiyye, teyzesi Aişe idi. Allah'a yemin olsun ki onun için nefsimi herhangi bir şey ile öyle bir hesaba çekiyorum ki onu ne Ebu Bekir için, ne de Ömer için hesaba çekmiş değilim fakat o kalkıp bana elHumeydat'ı, el-Husamat'ı ve et-Tuveytat'ı tercih etti.

Ebu Ali el-Kabbani dedi ki: el-Humeydat ile Humeyd b. Zuheyr b. el-Haris b. Abduluzza (oğullarını) kastediyor. (et-Tuveytat ile de) Suveyd b. Habib b. Esed b. Abduluzza'yı kastediyor. ez-Zubeyr, İbnu'l-Avvam da b. Huveylid b. Esed b. Abduluzza idi.

 

Diğer Tahric: Buhari, yili, 245; Ebu Nuaym, Hilyetu'l-Evliya, l, 334. Ebu Nuaym'in Hilyetu'l-Evliya adlı eserinde hadisin sonundaki "ama o ... yöneldi ... " deki bu fazlalık bulunmamaktadır. [et-Tuveytat, Tuveyt b. Esed'e nispettir... el- Usamat ise Beni Usame b. Esed'e nispettir, elHumeydat ise Humeyd b. Zuheyr oğullarına nispettir.. (Fethu'l-Bari, YILI, 329, Şamile Mekke (1) nüshası -Çeviren-]

 

 

 

6388- Bize eş-Şeyh Ebu Bekr haber verdi. .. Bana babam Hişam b. Urve’den tahdis etti. O babasından şöyle dediğini nakletti: İbn ez-Zubeyr, Osman (R.a) öldürülünce divandan ismini sildirdi. [Sahih]

 

 

6389- * ... Bize Ebu Bekr Muhammed b. Ahmed b. Baleveyh tahdis etti. ..

Bana babam el-A'meş'ten tahdis etti. O Atiyye'den, o Hilal b. Yesar'dan nakletti: Bana İbn ez-Zubeyr'e Muhtar'ın kafasını getiren Berid (posta) görevlisinin tahdis ettiğine göre onu görünce İbn ez-Zubeyr şöyle dedi: Kab bana ne kadar hadis (haber, söz) naklettiyse mutlaka onun doğrulandığını görmüşümdür. Ancak o bana Sakif'ten bir adamın beni öldüreceğini tahdis etmişti. el-A'meş dedi ki: Allah'ın kendisini yardımsız bırakmasını dilediğimiz Ebu Muhammed'in kastettiği Haccac-ı Zalim (el-Haccac b. Yusuf es-Sakafi'dir) kendisi için neler sakladığını bilmiyordu ki.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

2594- ibnu'z-Zubeyr Yedi Gün Visal Orucu Tutuyordu (iftar Etmeden Oruç Tutuyordu)