HAKİM

el-Müstedrek

MA’RİFETU’S-SAHABE

 

2592- Abdullah b. ez-Zubeyr, Medine'de islam Tarihinde Dünyaya Gelen ilk Çocuktur

 

6384- * ... Bize Yakub b. Ebu Abbad el-Mekki tahdis etti. Bize Muhammed b. Müslim et-Taifi, Amr b. Dinar’dan tahdis etti. O İbn Abbas (r.a.)’dan şöyle dediğini nakletti: Tarih Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Medine'ye geldiği seneden başlamıştır. O senede de Abdullah b. ez-Zubeyr doğdu.

 

 

6385- Bize Ebu'l- Huseyn Ali b. Abdurrahman es-Sebii, Kufe'de haber verdi. Bize el-Huseyn b. el-Hakem el-Cubeyri tahdis etti. Bize Ebu Nuaym tahdis etti. Bize Muhammed b. Şerik tahdis etti. Bana İbn Ebi Muleyke, Abdullah b. ez-Zubeyr'den şöyle dediğini tahdis etti: Bana dedem Ebu Bekir'in adı verildi ve onun künyesi ile künyelendim. Abdullah'ın biri Ebu Bekir, diğeri Ebu Ubeyd olmak üzere iki künyesi vardı.

 

 

6386- * ... Bana Abdullah b. Muhammed b. Yahya b. Urve b. ez-Zubeyr tahdis etti. Bana Hişam b. Urve babasından şöyle dediğini tahdis etti. Ebu Bekr (r.a.)'ın kızı Esma (r.anha) Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın yanına gitmek üzere hicret ettiğinde Abdullah b. ez-Zubeyr'e hamile idi. Doğumundan sonra loğusa iken onu Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a tahnik etsin diye (ağzına çiğneyip ezdiği bir parça hurmayı çalsın diye) getirdi. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu alıp kucağına koydu. Ona bir hurma getirildi. O hurmayı emdikten sonra çiğnedi, sonra da onun ağzına koyarak onunla Abdullah'ı tahnik etti. Böylelikle onun kamına giren ilk şey Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın tükürüğü oldu. Esma dedi ki: Sonra Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu (eliyle) sıvazladı ve ona Abdullah adını verdi. Sonra Abdullah yedi yahut sekiz yaşında iken Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a bey'at etmek üzere gelmişti. Ona bunu (babası) ez-Zubeyr emretmişti. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun kendisine doğru gelmekte olduğunu görünce gülümsedi ve ona bey'at etti. Medine'de Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın henüz yeni geldiği esnada müslümanlar arasında doğan ilk çocuk o oldu. Yahudiler ise o vakit şöyle diyorlardı: Biz onları tuttuk. Dolayısıyla Medine'de onların çocukları olmayacaktır. İlk doğan erkek çocuk o olduğundan Abdullah dünyaya geldiği vakit Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın ashabı tekbir getirdi.

Abdullah b. Ömer b. el-Hattab da Abdullah b. ez-Zubeyr'i öldürdükleri için tekbir getiren Şamlıların tekbirini duyunca: Doğduğu için tekbir getirenler, öldürüldüğü için tekbir getirenlerden hayırlıdır dedi.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. 

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

2593- ibn ez-Zubeyr islam'da Afif ve Allah'a Çokça Dua ve ibadet Eden Birisi idi