HAKİM

el-Müstedrek

GAZA VE SERRİYELER

 

1728- Aişe (r.anha)'ın Üç Tane Ayın Odasına Düştüğünü Gördüğü Rüyası ve Bu Rüyanın Yorumu

 

4456- * ... Bize el-Humeydi tahdis etti, bize Süfyan tahdis edip dedi ki: Yahya b. Said'i, Said b. el-Müseyyeb’den şöyle dedi diye tahdis ederken dinledim: Aişe (r.anha) dedi ki: Rüyamda sanki üç ayın odama düştüğünü gördüm. Ebu Bekr (r.a)'a (anlamını) sorunca şöyle dedi: Ey Aişe! Şayet rüyan doğru çıkarsa senin evine yeryüzündeki halkın en hayırlılarından üçü defnedilecektir. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın ruhu kabzedilip, defnedilince Ebu Bekr bana: Ey Aişe! Bu senin (rüyanda gördüğün) aylarının en hayırlısısın dedi. Halbuki o da bu üç aydan birisi idi.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. Biz bu hadisi Enes b. Malik'in rivayet ettiği müsned bir hadis olarak yazdık. 

 

Diğer Tahric: İmam Malik, Muvatta, i, 232'de Yahya'dan, o Aişe'den bu şekilde rivayet etmiştir. Yahya bu rivayetinde sahih senet ile aradaki vasıtasıyı da açıklamıştır. Bu hadisi Hakim ileride IV, 395'te (8253 numaralı hadis olarak) Yahya’dan, o Amre’den, o Aişe’den yoluyla tekrar rivayet edecektir. el-Metalibu'l-Aliye, 2828-2830'da belirtildiği üzere hadisi ayrıca Müsedded ve el-Humeydi de rivayet ettiği gibi Mecmau'z-Zevaid, VII, 185'te belirtildiği üzere Taberani de Kebir ve Evsat'ta rivayet etmiş bulunmaktadır.

 

 

 

4457- *Bize adaletli Ali b. Hamşaz tahdis etti, bize Cüneyd b. Hakim ed-Dahhak tahdis etti, bize Musa b. Abdullah es-Sülemi tahdis etti, bize Ömer b. Hammad b. Said el- Ebah, İbn Ebi Arube’den tahdis etti. O Katade’den, o Enes (r.a.)’den şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rüya (dinlemekten) hoşlanırdı. Bu sebeple: "Bugün sizden rüya gören kimse var mı?" diye sordu. Aişe (r.anha) şöyle dedi: Ben sanki üç tane ayın benim adama düştüğünü gördüm dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona şu cevabı verdi: "Senin rüyan doğru çıkarsa evine yeryüzü halkının en faziletlisi -yahut en hayırlısı- olan üç kişi defnedilecektir." Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat edip, evine defnedilince Ebu Bekr (r.a.) ona: İşte senin aylarından birisi budur ve o bunların en hayırlısıdır dedi. Sonra Ebu Bekr ve Ömer de vefat etti, her ikisi de onun odasına defnedildi.

 

 

4458- ... Bize Hişam b. Urve babasından bildirdi, o Aişe (r.anha)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın içinde bulunduğu evime (odama) giriyordum. Ben içeri girerken üzerime elbisemi almaz ve içeridekilerin biri benim eşi m, öbürü babamdır diyordum. Ömer onlarla birlikte defnedilince Allah'a yemin ederim Ömer (r.a)’den haya ettiğimden ötürü elbiselerime iyice bürünüp, sarınmadan içeri girmedim.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, 25718; Heysemi, Mecmau'z-Zevaid, VIII, 26'da kaydetmekte Ye: Ravileri Sahih'in ravileridir demektedir. Derim ki: Hatta Buhari ye Müslim'in şartına uygundur. Özellikle de Hammad tahdis zırhını açıkça kullanmış bulunmaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1729- Ebu Kuhafe'nin Oğlu Ebu Bekr (r.a)