HAKİM

el-Müstedrek

GAZA VE SERRİYELER

 

1727- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın Kendisinden Sonra Cenaze Namazlarını Sırasıyla Kimin Kılacağına Dair Vasiyeti

 

4455- * ... Bize Süleyman b. Selim et-Tavil, Abdulmelik b. Abdurrahman'dan tahdis etti. O el-Hasan el-Urani'den, o el-Eş'as b. Kalik'den, o Murra b. Şerahil’den, o Abdullah b. Mesud (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti:

Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın hastalığı ağırlaşınca biz: Ey Allah'ın Rasulü! Senin namazını kim kıldırsın? dedik. O da ağladı, biz de ağladık. Sonra şöyle buyurdu:

"Yavaş olun, Allah günahlarınızı bağışlasın! Nebiniz yerine o sizi hayırla mükafatlandırsın. Beni yıkayıp, tahnid edip, kefenledikten sonra beni kabrimin kenarına koyunuz. Sonra bir süre yanımdan çıkınız. Çünkü ilk olarak benim cenaze namazımı kılacak kişi can dostum, meclis arkadaşım Cebrail ve Mikail sonra İsrafil sonra da ölüm meleği olacaktır. Bunlar meleklerden askerlerle birlikte namazımı kılacaklar. Sonra ehl-i beytimden olan erkekler öncelikle namazımı kılsınlar. Sonra onların kadınları kılsın, sonra gruplar halinde ve teker teker girin. Ağlayan bir kadın sesiyle, bir iniltiyle, bir feryat ile de beni rahatsız etmeyin. Ashabımdan hazır bulunmayan kimselere de benden selam söyleyin. Ben İslam'a giren ve dinim üzere bana tabi olan herkese selam söylediğime sizi tanık tutuyorum. Bu bugünden itibaren kıyamet gününe kadar böyledir."

 

Bu senette bulunan Abdulmelik b. Abdurrahman meçhul bir ravidir.

Onun adalet sahibi olduğunu da, cerh edildiğini de bilmiyoruz. Geri kalanların hepsi ise sikadırlar.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1728- Aişe (r.anha)'ın Üç Tane Ayın Odasına Düştüğünü Gördüğü Rüyası ve Bu Rüyanın Yorumu