HAKİM

el-Müstedrek

GAZA VE SERRİYELER

 

1726- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı Elbiseleri Üzerinde Olduğu Halde Yıkadılar

 

4454- ... Bana Yahya b. Abbad b. Abdullah b. ez-Zubeyr babasından tahdis etti. O Aişe (r.anha)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın (cenazesini) yıkamak istedik. Bu hususta oradakiler anlaşmazlığa düştüler. Bazıları: Ölülerimizin üzerinden elbiselerini çıkardığımız gibi Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın elbiselerini de çıkaralım mı yoksa elbiseleri üzerinde olduğu halde mi onu yıkayalım? dediler. Allah onlara bir uyuklama saldı. Öyle ki onlardan sakalı göğsüne düşüp, uyumadık tek bir adam dahi kalmadı. Evin bir tarafından birisi: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın elbiseleri üzerinde bulunduğu halde yıkanacağını bilmiyor musunuz? dedi. Bunun üzerine gömleği üzerinde olduğu halde onu yıkadılar. Üzerine su döküyorlar ve gömleğinin üstünden ovalıyorlardı. Aişe (r.anha) dedi ki:

Allah'a yemin ederim eğer geride bıraktığım bu hal ile yeniden karşılaşmam mümkün olursa Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı ancak onun hanımları yıkardı.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 3140; İbn Mace, 1464; İmam Ahmed, Müsned, VI, 267. Bu sahih bir senettir. Çoğunluğun kanaatine göre Abbad, Aişe’den hadis rivayet etmiştir. Sika olan birisinin de tedlis yaptığı bilinmediği sürece ananesinin (an lafzıyla rivayetinin) kabul edilmesi gerekir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1727- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın Kendisinden Sonra Cenaze Namazlarını Sırasıyla Kimin Kılacağına Dair Vasiyeti