HAKİM

el-Müstedrek

GAZA VE SERRİYELER

 

1723- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın Vefatı Sırasında Hızır'ın Taziyede Bulunması

 

4448- * ... Bize Abbad b. Abdussamed, Enes b. Malik (r.a)’den şöyle dediğini tahdis etti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın ruhu kabzedilince ashabı onun etrafını sardı. Etrafında ağladılar ve toplanıp bir araya geldiler. Üst tarafları siyah olan kırmızı sakallı, iri yarı, güzel yüzlü bir adam girdi. Onların omuzlarının üzerinden geçti ve ağladı. Sonra Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın ashabına dönerek şöyle dedi: Şüphesiz Allah için karşı karşıya kalınan her bir musibete mukabil bir taziye (teselli, mükafat) ve giden her bir şeyin yerini tutacak bir ecir, vefat eden herkesin yerini tutacak bir başkası vardır. Bu sebeple Allah'a yöneliniz, ondan ümit ediniz. Bela (ve musibet) halinde size (rahmet) nazarı ile baksın. Şuna bakınız ki asıl musibete uğrayan kişi gönlü alınmayan (yahut musibet: karşılığında herhangi bir şekilde mükafatlandırılarak telafi edilmeyen) kimsedir. Sonra kalkıp gitti. Biri diğerine: Adamı tanıyor muydunuz? diye sordu. Ebu Bekr ve Ali: Evet, bu Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın kardeşi Hızır aleyhisselamdır diye cevap verdi.

 

Abbad b. Abdussamed bu kitabın şartına uygun bir ravi olmasa dahi bu daha önce geçen rivayetlere bir şahittir.

 

Diğer Tahric: Mecmau'z-Zevaid, III, 3'te belirtildiği üzere bunu Taberani el-Evsat'ta rivayet etmiştir. Heysemi: Buhari, Abbad'ın zayıf olduğunu söylemiştir demektedir. Hakim de bu hadisi kaydetmekten ötürü mazeret açıklamış bulunmaktadır. Bunu ayrıca İbn Ebi'd-Dünya el-Aza (Taziye) adlı eserinde rivayet etmiş bulunmaktadır. Lafızları bundan farklıdır. Ayrıca Fecru'sSahir, 64-68; el-Bidaye ve'n-Nihaye, i, 332'ye de bakınız. Gerçek şu ki Hızır'ın hayatta olduğu hiçbir hadiste sahih olarak sabit olmamıştır.

 

 

 

4449- ... Bize Anbese tahdis etti, bize Yunus, İbn Şihab’dan şöyle dediğini tahdis etti: Urve dedi ki: Aişe (r.anha) şöyle derdi: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefatı ile neticelenen hastalığında şöyle derdi: "Ey Aişe! Ben Hayber'de yediğim o yemeğin (zehir katılmış koyunun) acısını hala duyuyorum. İşte bu vakit o zehirden ötürü şah damarımın kopacağı zamandır."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Buhari bu hadisi tahriç etmiş ve Yunus dedi ki demiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1724- Allah Onu Hem Nebi Kıldı, Hem Şehit Mertebesine Yükseltti