HAKİM

el-Müstedrek

GAZA VE SERRİYELER

 

1724- Allah Onu Hem Nebi Kıldı, Hem Şehit Mertebesine Yükseltti

 

4450- * ... el-A'meş'ten, O Abdullah b. Murre’den, o Ebu'l-Ahvas’dan, o Abdullah (r.a)'tan şöyle dediğini nakletti: Şüphesiz Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın öldürüldüğüne dair dokuz defa yemin etmeyi o öldürülmedi diye bir defa yemin etmekten daha çok severim. Çünkü Aziz ve Celil Allah onu hem nebi kılmıştı, hem de onu şehit mertebesine yükseltmişti.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Taberani, Kebir, 10119; Mecmau'z-Zevaid, VIII, S'te belirttiği gibi muhtasar olarak Ebu Ya'la rivayet etmiş ve Ebu Ya'la'nın ravileri Sahih'in ravileridir demiştir. Derim ki: Eğer İbn Murre, ez-Zuraki diye bilinen değilse bu sahih bir senettir.

 

 

 

4451- * ... Bize Davud b. Yezid el-Evdi tahdis edip dedi ki: eş-Şa'bi'yi şöyle derken dinledim: Allah'a yemin olsun ki Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zehirlendi. Ebu Bekr es-Sıddik zehirlendi, Ömer b. el-Hattab öldürüldü, Osman b. Affan öldürüldü, Ali b. Ebi Talib öldürüldü. el-Hasen b. Ali de zehirlendi, el-Huseyn b. Ali de öldürüldü. Allah hepsinden razı olsun onlardan sonra biz daha neyi ümid edebiliriz.

 

 

4452- ... Bize Ma'mer, Sabit'ten bildirdi. Onun Enes'ten rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın kızı Fatıma, Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a ağlayarak şöyle dedi; Vay babacığım! Rabbine ne kadar da yakınsın, vay babacığım vefat ettiğini Cebrail'e duyuruyorum. Ey babacığım Firdevs cenneti senin barınağındır.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 4193; Nesai, IV, 13. Her ikisinde de hadis telfik edilmiştir. [Hadisin telfik edilmesinin anlamlarından birisi de şudur: Aynı konuda olup da hocadan alınışları açısından fark.:.. özellikleri bulunan hadisleri bu farklılıklarına işaret etmeksizin birleştirerek tek bir h,,dismiş gibi rivayet etmek. -Abdullah Aydınlı, Hadis Istilahları Sözlüğü, s. 318Çeviren-: İmam Ahmed, Müsned, III, 197; Darimi, Sünen, I, 40; İbn Mace, 1629, 1630; Taberani, Evsat 2045; Ebu Ya'la, Müsned, 2769; Abdurrezzak, Musannef, 6673; İbn Sad, II, 311 ve başkalar. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır çünkü hadis Buhari'de vardır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1725- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hayatta iken de, Vefatında da Hoş ve Temiz idi