HAKİM

el-Müstedrek

NEBİ VE RESULLER’İN TARİHİ

 

1583- Musa'nın Yüce Rabbini Görmeyi istemesi ve Tecelli Ettiği Esnada Yere Baygın Düşmesi

 

4155- * ... Bize Esbat b. Nasr, es-Süddi’den tahdis etti. O İkrime’den, o İbn Abbas (r.a)’dan rivayet ettiğine göre İmran oğlu Musa ile Rabbi konuşunca ona bakmayı arzu etti ve: "Rabbim bana kendini göster de sana bakayım dedi. Buyurdu ki: Beni asla göremezsin fakat şu dağa bak eğer o yerinde durabilirse sen de beni görebileceksin." (el-Araf, 143) Dağın etrafını melekler kuşattı, meleklerin etrafını da bir ateş kuşattı. O ateşin etrafı yine meleklerle "mşatıldı, yine meleklerin etrafı ateşle kuşatıldı. Sonra Rabbin dağa tecelli etti

onra ondan serçe parmağı gibi tecelli edince dağı paramparça etti. Musa da Allah'ın dilediği kadar bir süre baygın düştü sonra ayılıp: "Seni tenzih ederim, sana tövbe ettim ve ben iman edenlerin ilkiyim." (el-Araf, 71143) dedi. Yani İsrailoğulları arasından ilk iman eden kişiyim demek istiyor.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

4156- * ... Bize İsrail, Ebu İshak'tan tahdis etti. O Amr b. Meymun'dan o Abdullah b. Mesud (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Bana Allah'ın nebis:

Musa'nın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sığındığı ağaçtan söz edildi. Ben de iki gün, iki gece o ağacc. gitmek için yol aldım. Bir de ne göreyim o ağaç yemyeşil ve üzerinden çif taneleri damlıyor. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a salat ve selam getirdim. Devem aç olduğu halde o ağaca doğru eğildi ve o ağaçtan ağız dolusu (yaprak) aldı. Açtı, onu çiğnedi ancak onu yutamadı. Bu sebeple onları dışarı attı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a salava: getirip geri döndüm.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahric etmemişlerdir.

 

 

 

4157- ... Bize Hammad b. Seleme, Sabinen tahdis etti. O Enes (r.a)’den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Rabbi o dağa tecelli edince onu paramparça etti." (el-Araf, 143) ayetini okudu. Hammad işaret edip başparmağını serçe parmağının eklemi üzerine koydu ve: Dağ yerin dibine geçti dedi.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

4158- ... Bize Musa b. İsmail tahdis etti, bize Hammad b. Seleme, Sabinen tahdis etti. O Enes (r.a)’den, o inşallah Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den -(inşallah diyerek) şüphe eden kişi Ebu Seleme Musa b. İsmail'dir- (yüce Allah'ın): "Rabbi o dağa tecelli edince, onu paramparça etti." (el-Araf, 143) buyruğu hakkında: Dağ yerin dibine geçti dediğini nakletti.

Bunu bize Hafız Ebu Ali tahdis etti. Bize el-Has en b. Süfyan, İmran b.

Musa el-Cürcani ve Ahmed b. Ali b. el-Müsenna tahdis edip dediler ki: Bize Hutbe b. Halid tahdis etti, bize Hammad b. Seleme, el-Huzai'nin hadisine yakın olarak tahdis etti ve bu hadisin rivayetinde Hutbe şüphe (ifade eden bir hafız) kullanmadı.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1584- Musa ve Harun A.S. Şekil ve Şemaili

1585- Üzerinde Nübüvvet Beni Bulunmaksızın Hiçbir Nebi Peygamber Olarak Gönderilmemiştir