HAKİM

el-Müstedrek

NEBİ VE RESULLER’İN TARİHİ

 

1578- Yusuf (a.s)'ın Annesi

 

4136- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize Muhammed b. İshak es-Sağani tahdis etti.

Bize adaletli Ali b. Hamşaz da tahdis etti. Bize Muhammed b. Galib b. Harb ile İshak b. el-Hasen b. Meymun tahdis edip (Muhammed b. İshak ile birlikte) dediler ki: Bize Affan b. Müslim tahdis etti, bize Hammad b. Seleme tahdis etti, bize Sabit, Enes'ten bildirdi. O Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den: "Yusuf'a ve annesine güzelliğin yarısı verilmişti" buyurdu.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile buDU tahric etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, III, 286'da ancak "annesi" sözkonusu edilmeksizin senedi sahihtir. Müslim İsra hadisi kapsamında 162'de bu hadisi rivayet etmiştir. Ayrıca bunun el-Metalibu'l-Aliye, 3461; Mecmau'z-Zevaid, VIII, 203'te belirtildiği üzere sahih bir senet ile İshak ve Taberani'de yer alan İbn Mesud’dan gelen mevkuf bir şahidi de bulunmaktadır. Yine ileride Ebu Said el-Hudri'den merfu bir şahidi de II, 571'de (4141 numaralı hadiste ancak orada bu anlamdaki ibare- İbn İshak'ın sözü olarak görülmektedir. -Çeviren-) bir şahidi daha gelecektir.

 

 

 

4137- ... Bize Muhammed b. Amr b. Alkame, Ebu Seleme'den tahdis etti. O Ebu Hureyre’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şüphesiz ki kerim oğlu kerim oğlu kerim oğlu kerim Allah'ın nebisi İbrahim'in oğlu İshak'ın oğlu Yakub'un oğlu Yusuftur. O Allah'ın halilinin oğlu, Allah'ın nebisinin oğlu, Allah'ın nebisinin oğlu, Allah'ın nebisinin oğludur."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

4138- ... Bize Şu'be, Ebu İshak'tan tahdis etti. O Ebu'l-Ahvas’dan şöyle dediğini nakletti: Esma b. Harice, Abdullah b. Mesud'un kapısına gelerek şöyle dedi: Ben şerefli şeyhlerin oğluyum dedi. Abdullah b. Mesud da şöyle dedi: O İbrahim'in oğlu İshak'ın oğlu Yakub'un oğlu Yusuf'tur

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

4139- ... Bize Hammad b. Seleme, Yunus'tan tahdis etti. O Ubeyd'den, o el-Hasen’den rivayet ettiğine göre Yusuf (a.s) 12 yaşında iken kuyuya atıldı. 80 yaşından sonra ise babası ile karşılaştı.

 

 

4140- *0" Mücahid'den, o Rabia el-Haraşi'den şöyle dediğini nakletti: Güzellik paylaştırıldı. Yusuf ile Sara'ya yarısı verildi, diğer yarısı da sair insanlara paylaştırıldı.

 

 

4141- * ... Bize Seleme b. el-Fadl tahdis etti, bana Muhammed b. İshak, Ravh b. el-Kasım'dan tahdis etti. O Ebu Harun'dan, o Ebu Said el-Hudri'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i üçüncü semada Yusuf'u gördüğü zaman niteliğini anlatırken şöyle buyurduğunu dinledim: "Sureti 14'ündeki bir aya benzeyen bir adam gördüm. Ey Cebrail bu kimdir dedim. Bu kardeşin Yusuf'tur dedi." İbn İshak dedi ki: Allah Yusuf'a kendisinden sonra olsun, önce olsun alemlerden hiçbir kimseye vermediği güzellik ve aydınlık vermişti. Hatta -doğrusunu en iyi bilen Allah'tır ya- ona güzelliğin yarısı verilmiş, diğer yarısı ise sair insanlar arasında paylaştırılmıştır denilir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1579- Yusuf'un Kemiklerinin Musa (a.s) Döneminde Mısır'dan Taşınması