HAKİM

el-Müstedrek

NEBİ VE RESULLER’İN TARİHİ

 

1579- Yusuf'un Kemiklerinin Musa (a.s) Döneminde Mısır'dan Taşınması

 

4142- ... Bize Yunus b. Ebi İshak, Ebu Burde’den tahdis etti. Onun Ebu Musa’dan rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir bedevinin yanına misafir oldu. O da ona ikramda bulundu. Allah Rasulü ona: "Ey bedevi ne ihtiyacın varsa iste" buyurdu. Bedevi: Ey Allah'ın Rasulü yüküyle bir dişi deve, ailemin sütünü sağacağı birkaç keçi dedi ve bu sözlerini iki defa tekrarlayınca Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: "İsrailoğullarının kocakarısı gibi olmaktan aciz mi düştün?" dedi. Ashabı: Ey Allah'ın Rasulü İsrailoğullarının kocakarısı ne demektir? deyince, şöyle buyurdu: "Musa İsrailoğullarını alıp gece yola koyulmak istediğinde yolu şaşırdı. İsrailoğullarının alimleri kendisine: Biz sana anlatalım dediler (ve şunları söylediler): Yusuf beraberimizde taşımadık da Mısır'dan çıkmamak üzere bizden Allah adına ahider ve sözler almıştık. Musa: Yusuf'un kabrinin nerede olduğunu hanginiz bilir? deyince, onlar:

İsrailoğullarının kocakarısı müstesna biz Yusuf'un kabrinin nerede olduğunu bilmiyoruz dediler. Bu sebeple ona haber göndererek: Bana Yusuf'un kabrini göster dedi. Kadın: Allah'a yemin ederim cennette seninle beraber olmadıkça (buna dair senden söz almadıkça) ben bunu yapmayacağım dedi. (Nebi -s.a-) buyurdu ki: Allah'ın Rasulü (Musa) o kadının söylediğinden hoşlanmadı. Ona: Bu kadına hükmettiğini ver dedi. O da ona hükmettiğini verdi. Kadın bir su birikintisine gitti ve: Bu suyu çekiniz dedi. O suyu çektiklerinde kadın: İşte burayı kazınız dedi. Orayı kazdıklarında Yusuf'un kemikleri ile karşılaştılar. Kemikleri oradan alınca yolun dümdüz aydınlığı gibi aydınlandığını gördüler."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Hibban, Sahih, 723; Hakim, Müstedrek, II, 404 (3576 numaralı hadis) orada bu hadise dair söylediklerime de bakınız.

 

 

 

4143- * ... Bana Muhammed b. Hassan, Muhammed b. Cafer b. Muhammed’den tahdis etti. O babasından şöyle dediğini nakletti: Allah'ın ilim ve hikmeti İbrahim'in mirasçıları arasında idi. İşte o vakit Allah Yakub'un oğlu Yusuf'a arz-ı mukaddesin mülkünü verdi. O da 72 yıl hükümdarlık yaptı. İşte kitabında indirmiş olduğu: "Rabbim sen bana mülk verdin ve bana sözlerin (kitap ve rüyaların) tevilinden öğrettin." (Yusuf, 101) ayetinde bunu kastetmektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1580- Yusuf Babasından 80 Yıl Ayrı Kaldı