HAKİM

el-Müstedrek

NEBİ VE RESULLER’İN TARİHİ

 

1577- Yakub (a.s)

 

4133- * ... Bize İsrail, Simak b. Harb’den tahdis etti. O İkrime’den, o İbn Abbas (r.a.)’dan şöyle dediğini nakletti: İbrahim'in oğlu İshak'ın oğlu Yakub İsrail'in kendisidir. A.S.

 

 

4134- * ... Bize Esbat b. Nasr, es-Süddi’den tahdis etti. OMurre'den, o Abdullah'tan şöyle dediğini nakletti: Esbat, Yakub'un oğulları olup (bunlar) Yusuf, İbn Yamin (Benyamin), RubiL, Yehuza, Şem'un, Lavi, Dal ve Fehad'dır. Bunlar 12 adam idi. Allah onlardan 12 sıbt (boy) çıkardı. Neseplerini aziz ve celil olan Allah'tan başkası bilmez. Yüce Allah: "Biz onları 12 kola, ümmetlere ayırdık." (Araf, 160) buyurmaktadır.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

**********

Doğumu

**********

 

4135- * ... Bize el- Huseyn b. Amr b. Muhammed b. el-Ankazi tahdis etti. Bize babam tahdis etti. Bize Esbat, es-Süddi'den şöyle dediğini nakletti:

İbrahim el-Halil'in oğlu İshak bir kadın ile evlendi. Bu kadın ikize hamile kaldı. Doğum yapacağı vakit iki çocuk karnında kavga etti. Yakub (ikizi olan) İsa’dan önce çıkmak isteyince, İsa: Allah'a yemin ederim benden önce çıkacak olursan ben de annemin karnında enine duracak ve onu öldüreceğim dedi. Bunun üzerine Yakub geri çekildi ve İsa ondan önce dışarı çıktı. Yakub da İsa'nın topuğunu yakaladı ve çıktı. İsa'ya isyan ettiği için İsa denildi, Yakub'a da İsa'nın topuğunu yakalayıp çıktığı için Yakub denildi. Annesinin karnında o daha büyüktü ama İsa ondan önce çıktı. Her iki çocuk da büyüdü. Babaları İsa'yı daha çok seviyordu. Annesi ise Yakub'u daha çok seviyordu. İsa avcılık yapardı. İshak büyüyünce gözleri görmez oldu dedi ve uzunca bir hadis zikretti.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1578- Yusuf (a.s)'ın Annesi