HAKİM

el-Müstedrek

NEBİ VE RESULLER’İN TARİHİ

 

1576- Bulut Gölgesi Günü Azabı

 

4128- * ... Bize Hakim b. Ebi Sağire tahdis etti, bana Belir el-Bahili tahdis edip dedi ki: Abdullah b. Abbas'a Şuayb kavminin helaki ile Allah'ın onlar hakkındaki: "Bunun üzerine onları bulut gölgesi günü azabı gelip yakaladı. Gerçekten o büyük bir günün azabı idi." (eş-Şuara, 189) buyruğu hakkında soru sordu. Abdullah b. Abbas dedi ki: Allah onların üzerine çok şiddetli bir sıcak gönderdi. Nefes alamaz oldular. Evlerin en dip taraflarına kadar girdiler. Bu sıcak evlerin diplerinde de onların üzerine gitti ve nefeslerini alamaz oldular. Evlerinden dışarı çıkıp, açık düzlüklere kaçtılar. Allah onların üzerine bir bulut gönderdi. Bulut güneşe karşı onları gölgeleyince onun altında bir serinlik ve bir le zzet buldular. Birbirlerini çağırmaya başladılar. )ıihayet o bulutun altında bir araya gelip toplandıklarında Allah da onların üzerine bir ateş saldı. Abdullah b. Abbas dedi ki: İşte "Bulut gölgesi günü azabı" budur. "Gerçekten o büyük bir günün azabı idi." (eş-Şuara, 189)

 

 

4129- ... Bana Cerir b. Hazim'in tahdis ettiğine göre o Katade'yi şöyle derken dinlemiştir: Allah Şuayb nebiyi biri kendi kavmi olan Medyenliler, diğeri de Ashabu'l-Eyke olmak üzere iki ümmete göndermişti. el-Eyke ise birbirine girmiş sık ağaçlık bir yerdi. Allah onları azaplandırmak isteyince oldukça şiddetli bir sıcak gönderdi ve azabı onların üzerine bir bulut gibi kaldırıp yükseltti. Bulut onlara yaklaşınca serinlemek ümidiyle onun altına çıktılar. Hepsi bulutun altına toplandıklarında üzerlerine ateş yağdırdı. (Katade) dedi ki: İşte aziz ve celil olan Allah'ın: "Onları bulut gölgesi günü azabı gelip yakaladı" (eş-Şuara, 189) buyruğu bunu anlatmaktadır.

 

 

4130- * ... Bize Verka, İbn Ebi Necih'ten tahdis etti. O Mücahid’den yüce Allah'ın: ''Bulut gölgesi günü azabı" (eş-Şuara, 189) buyruğu hakkında: Azabın gölgeleri (demektir) dediğini nakletmektedir.

 

ed-Durru'l-Mensur, V, 177'de belirtildiği üzere bunu el-Firyabi, Abd b. Humeyd, İbn Cerir ve İbnu'l-Münzir rivayet etmiştir. Senedi sahihtir.

 

 

 

4131- * ... Bana Davud b. Kays el- Berra, Zeyd b. Eslem’den aziz ve celil olan Allah'ın: ''Bize babalarımızın tapındıklarından yahut kendi mallarımızda dilediğimiz gibi tasarruf etmekten vazgeçmemizi sana namazın mı emrediyor?" (Hud, 87) buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletmektedir:

Onun kendilerine yapmaktan vazgeçmelerini söyleyip yasakladığı şeyler arasında dirhemleri eksiltmek de vardı -yahutta dirhemleri kesmek demiştir.-; ''Bunun üzerine onları bulut gölgesi günü azabı gelip yakaladı. Gerçekten o büyük bir günün azabı idi." (eş-Şuara, 189) buyruğu hakkında da şöyle demektedir: Allah onlara buluttan bir gölge gönderdi. Güneşe de emir buyurarak yeri kavurdu. Hepsi o gölgenin altına çıkıp gittiler. Tamamen o bulutun altında toplanınca Allah üzerlerinden bulutu çekti, güneşi üzerlerine oldukça kızdırdI. Çekirgelerin tavada yandıkları gibi yandılar.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, V, 177'de yalnızca Hakim'i kaynak olarak göstermiştir. Zeyd'e kadar olan senedi sahihtir.

 

 

 

4132- * ... Bize Ebu Hamza, Cabir’den bildirdi. O Amir’den, o İbn Abbas'tan şöyle dediğini nakletti: Alimlerden sana bulut gölgesi günü azabının ne olduğunu kim anlatırsa onu yalanla.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1577- Yakub (a.s)