HAKİM

el-Müstedrek

NEBİ VE RESULLER’İN TARİHİ

 

1575- Şuayb A.S. VE Kavminin Rüzgar ile Helak Edilmesi

 

4125- ... Bize Seleme b. el- Fadl, Muhammed b. İshak'tan şöyle dediğini tahdis etti: Mikailoğlu Nebi Şuayb'ı Allah nebi olarak gönderdi. Onun ve kavminin durumu ile ilgili haberler arasında Allah'ın Kur'an-ı Kerim'de zikrettikleri de vardır. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu sözkonusu ettiğinde kavmine verdiği cevapları dolayısıyla: "İşte o nebilerin hatibidir" derdi.

 

ed-Durru'l-Mensur, III, ı92'de İbn Ebi Hatim tarafından zikredildiğini belirtmektedir. Orada bu hadis daha etraflı bir şekilde zikredilmiştir. Seleme b. el-Fadl ise el-Abraş diye bilinen hatası çok bir ravidir. Zehebi belağ yoluyla gelen rivayetlerdeki adeti üzere hadis hakkında bir şey söylememiştir. Hakim de sahih olduğunu belirtmemiştir. Ancak bu hadisin İbn Ebi Hatim’den Malik b. Enes'ten gelmiş -ed-Durru'l-Mensur, III, 92'de görüldüğü gibibir şahidi bulunmaktadır. Belki de bu diğer belağ yoluyla gelen rivayet ile güç kazanabilir. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

 

 

4126- * ... Bize Şerik b. Abdullah, Simak b. Harb ile Salim el-Eftas'tan tahdis etti. Onlar Said b. Cubeyr’den, o İbn Abbas'tan Aziz ve Celil Allah: "Hem biz seni aramızda gerçekten güçsüz görüyoruz." (Hud, 91) buyruğu hakkında: Şuayb'ın gözleri görmezdi dediğini nakletmektedir.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, III, 629'da belirtildiği gibi İbn Ebi Hatim, Tarih-u Bağdat'ta Hatib ve İbn Asakir rivayet etmişlerdir. Şerik doğru sözlü, çokça hata eden birisidir. Müslim de ondan hadis rivayet etmiştir.

 

 

 

***************************************************

Şuayb Kavminin Rüzgar ile Helak Edilmesi

***************************************************

 

4127- * ... Bize Abdulmun'im b. İdris babasından tahdis etti. O Vehb b. Münebbih'ten şöyle dediğini nakletti: Allah Şuayb'i Medyenıilere peygamber olarak gönderdi. Onlar ise birbirine girmiş, sık ağaçlık anlamına gelen Eyke ashabı diye bilinen kimselerdir. Allah'ı inkar eden, ölçü ve tartılarda insanların haklarını eksik veren ve onların mallarını ifsad eden kimselerdi. Yüce Allah da onlara geniş bir rızık vermiş ve rahat ve bolluk içinde bir hayat vermişti. Kendisini inkar etmekle birlikte bunları onlara istidrac olsun diye (derece derece azaba yaklaştırmak için) vermişti. Şuayb kendilerine: "Kavmim Allah'a ibadet edin, ondan başka hiçbir ilahınız yoktur. Ölçüyü ve tartıyı eksik tutmayın. Ben sizi gerçekten bir hayır (bolluk) içinde görüyorum ve ben sizin için çepeçevre kuşatıcı bir günün azabından korkuyorum." (Hud, 84) demişti. Şuayb'ın kavmine söyledikleri ile kavminin ona verdikleri cevapIarın arasında yüce Allah'ın kitabında zikrettikleri de vardır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1576- Bulut Gölgesi Günü Azabı