HAKİM

el-Müstedrek

NEBİ VE RESULLER’İN TARİHİ

 

1573- Salih (a.s)'ın Şekil ve Şemaili

 

4121- * ... Vehb b. Münebbih'ten dedi ki: Salih, Ubeydullah'ın, o Cabir'in, o Semud'un, o Cabir'in, o Sam'ın, o Nuh'un oğluna dair hadistir. Vehb dedi ki: Allah ergenlik çağına yaklaştığı vakit Salih'i kavmine (peygamber olarak) gönderdi. Kırmızıdan beyaza yakın, saçları dalgalı bir adamdı. Meryem oğlu İsa gibi A.S. çıplak ayakla yürür, ayakkabı giyinmez, yağ -ürünmez, bir ev, bir mesken edinmez birisi idi. O hep Rabbinin dişi devesi ile birlikte oluyordu. Deve nereye yöneliyorsa o da onunla birlikte gidiyor, nerede konaklarsa onunla beraber konaklıyordu. Dişi deve kesilmeden önce kırk gün oruç tutmuştu. Sağ eli üzerinde bir alamet olmak üzere bir ben -ardı. Aralarında genç bir delikanlı olduğu zamandan itibaren saçları 2ğarıncaya kadar kırk yıl boyunca kendilerini Allah'a davet etti. Bu zaman zarfında ise onların azgınlıklarından başka bir şeyleri artmıyordu.

 

 

4122- * ... Bize Harmele b. Abdulaziz b. er- Rabi b. Sebre tahdis etti. Bana babam kendi babasından tahdis etti. O dedesinden şöyle dediğini nakletti:

Tebuk gazvesinde Hicr'de konakladık. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim bu sudan bir yemek yapmış ise onu derhal atsın" buyurdu. (Sebre) dedi ki: Onlardan kimi hamur yoğurmuş, kimi ise çorba hazırlamıştı. Hepsini döktüler.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Ancak her ikisi de Cuveyriye b. Esma'nın, Nafi" den, onun İbn Ömer’den rivayet etmiş olduğu insanlar Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Semud kavminin Hicr denilen yerinde konakladılar şeklindeki buradakinden farklı lafızlarla gelen hadisi ittifakla rivayet etmişlerdir.

 

Diğer Tahric: Taberani, Kebir, 6551, 6552; Heysemi, Mecmau'z-Zevaid, X, 290'da hadisi kaydetmiş ve hakkında bir şey söylememiştir. Hakim'in senedi ise sakıncası bulunmayan bir senettir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1574- Salih (a.s)'ın Dişi Devesinin Kesilmesi, Semud Kavminin Helak Edilmesi Kıssası ile Dağın Göğe Uçması