HAKİM

el-Müstedrek

NEBİ VE RESULLER’İN TARİHİ

 

1567- Allah'ın Azabının Lut Kavminin Üzerine inmesi

 

4113- * ... Bize Esbat, es-Süddi’den tahdis etti. O Ebu Malik'ten, o İbn Abbas (r.a)’dan. Ayrıca (es-Süddi) Murre’den, o İbn Mesud’dan ve Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın ashabından birtakım kimselerden merfu olarak Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın şöyle buyurduğunu naklettiler: "Melekler İbrahim'in yanından Lut'un bulunduğu kasabaya doğru çıktılar ve günün ortasında o kasabaya vardılar. Sedum'a vardıklarında Lut'un kızının ailesi için su taşımakta olduğunu gördüler. Onun iki kızı vardı. Gördükleri kıza ey kız konaklayabileceğimiz bir yer var mı? dediler. Lut'un kızı: Evet, yerinizde kalınız, ben yanınıza gelinceye kadar (içeri) girmeyiniz dedi. Babasının yanına gitti ve: Babacığım şehrin kapısında bazı genç delikanlılar var onlara yetiş. Yüzleri onlardan güzel hiç kimse görmedim. Senin kavmin onları alıp onlara karşı rezike bir iş yapmasınlar. Kavmi daha önce kendisine bir adamı misafir etmesini yasaklamışlardı. Nihayet: Bize helal oldu, artık erkekleri misafir etsin dediler. (Adam) onlara geldi ve Lut'un ailesi dışında kimseye durumu bildirmedi. Lut'un karısı ise dışarı çıkıp (durumu) kavmine haber vererek:

Lut'un evinde bazı erkekler var ki asla onların yüzleri gibi bir yüz görmedim dedi. Kavmi onun yanına koşarak geldiler. Yanına geldiklerinde Lut onlara: Kavmim Allah'tan korkun, misafirim hakkında beni rezil rüsvay etmeyin. Aranızda aklı başında bir adam yok mu sizin? İşte bunlar benim (kavmimin) kızlarıdır. Onlar sizin bu yapmak istediklerinizden daha çok sizin için temizdirler (helaldirler) dedi ama kavmi ona: Biz sana erkek misafir etmeni yasaklamamış mıydık? Sen bizim senin (kavminin) kızlarında herhangi bir hakkımızın olmadığını biliyorsun, sen bizim ne istediğimizi biliyorsun dediler. Kavmi onlara yaptığı teklifi kabul etmeyince: "Keşke size yetecek bir gücüm olsaydı yahut güçlü bir yere sığınabilseydim." (Hud, 80) dedi. Yani Allah'ın salat ve selamı üzerine olsun şöyle demek istemişti: Keşke benim size karşı bana yardım edecek yardımcılarım yahut sizden beni koruyacak bir aşiretim olsaydı. O vakit sizin benim misafirlerime yapmak istediğiniz bu işe engelolurlardı. Lut "keşke size yetecek bir gücüm olsaydı yahut güçlü bir yere sığınabilseydim" deyince o vakit Cebrail kanatlarını açtı, onların gözlerini çıkardı. Biri diğerinin ardından gözleri kör olmuş olarak, birbirlerini çiğneyerek çıktılar ve bizi kurtarın, bizi kurtarın diyorlardı. Lut'un evinde yeryüzünde en ileri derecede büyük sihirbazlar vardır. İşte aziz ve celil olan Allah'ın: "Andolsun onlar (Lut'un) misafirlerine dahi kötülük yapmak istediler de gözlerini silme kör ettik." (el-Kamer, 37) buyruğu bunu anlatmaktadır. Ayrıca "ey Lut Rabbinin elçileriyiz. Onlar sana asla ulaşamazlar. Sen bir ara geceleyin aile efradınla yürü git, içinizden Zeyd'den hariç hiçbir kimse geriye bakmasın ... dediler." (Hud, 81) O vakit sen de aile fertlerinin izinden git. (Yüce Allah) buyuruyor ki:

"Emrolunduğunuz yere doğru gidin." (el-Hicr, 65) Allah onların Şam'a (Suriye topraklarına) doğru çıkardı. Lut da: (Meleklere) onları derhal helak ediniz dedi. Onlar: Biz ancak (onları) sabahleyin (helak etmek) üzere emrolunduk. "Hem sabah da yakın değil mi?" (Hud, 81) dediler. Seher vakti gelince Lut ailesi beraberinde hanımı bulunduğu halde dışarı çıktı. İşte aziz "'e celil olan Allah'ın: "Lut'un ailesi müstesna, onları seher vaktinde kurtardık." (el-Kamer, 34) buyruğu da bunu anlatmaktadır.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, III, 622-623'te belirtildiği üzere bunu Said b. Mansur, İbnu'l-Münzir, İbn Ebi Hatim ve Ebu'ş-Şeyh rivayet etmişlerdir. Senedi ceyyiddir .

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1568- HUD A.S. VE Helak Olmuş Her Bir Ümmetin Nebisi Mutlaka Mekke'ye Gitmiştir

1569- Hud (a.s)'ın Kabri Hicr ile Zemzem Arasındadır