HAKİM

el-Müstedrek

NEBİ VE RESULLER’İN TARİHİ

 

1563- Lut (a.s)'ın Nesebi

 

4105- Rivayetler onun (Lut -a.s-)'ın İbrahim (a.s)'ın hanesinin mensuplarından olduğunu ittifakla belirtmekle birlikte acaba o kendi çocuklarından mıdır yoksa kardeşinin çocuklarından mıdır hususunda ise ihtilaf etmişlerdir. Bize el-Has en b. Muhammed el-İsferaini haber verdi, bize Ebu'l-Hasen b. el-Bera tahdis etti, bize Abdulmun'im babasından tahdis etti. O Vehb b. Münebbih'ten şöyle dediğini nakletti: Sara vefat ettikten sonra İbrahim Hacura denilen bir kadın ile evlendi. Bu kadının İbrahim’den yedi çocuğu oldu:

Bafis, Medyen, Keysan, Lut, Serh, Uneym ve Na'şan yine aynı şekilde Vehb bu kitapta İbrahim'e yakın basamaklardan olduğunu ve Lut'un da onlardan birisi olduğunu söylemişti.

 

 

4106- * ... Bize Esbat b. Nasr, es-Süddi’den tahdis etti. O İkrime’den, o İbn Abbas (r.a)'dan şöyle dediğini nakletti: Nebi Lut (a.s) İbrahim el-Halil (a.s)'ın kardeşinin oğlu idi.

 

Bu sahih bir isnattır. İsmail b. Abdulkerim'in Abdussamed b. Muğaffel’den diye nakledilen kitabında o şöyle demiştir: Vehb b. Münebbih'i şöyle derken dinledim: İbrahim karısı Sare ile birlikte kardeşi Lut da olduğu halde Şam topraklarına çıkıp gitti. Bu da üçüncü bir görüştür.

 

Senedi İbn Abbas'a kadar muttasıl olduğu gibi biraz sonra gelecek olan Kab'dan bir şahidi de vardır. Diğer senette adı geçen Abdussamed b. Muğaffel ile de kastettiği sadece Vehb b. Münebbih'in kardeşinin oğlu olan Abdussamed b. Makil'dir. Muhtemelen bu tahrif dolayısıyla Zehebi onu tanıyamamış ve Telhis'inde: Vehb’den de rivayet nakleder demiştir. Yahutta Hakim bunu senetsiz zikrettiğinden ötürü zayıfkabul etmiş olabilir. Derim ki: Durum ne olursa olsun Vehb'in sözü huccet de değildir, itibara da alınmaz. Esbat ise hem hata eder, hem garib rivayetler nakleder. Fakat ilim adamları tefsire dair rivayetlerinde durumunun hasen olduğunu kabul etmişlerdir.

 

 

 

4107- *Bize Ebu'l-Hasen b. Şebbuye er-Reis tahdis etti, bize [ ... ] İbn Saseveyh tahdis etti, bize Muhammed b. Humeyd tahdis etti. Bize Seleme b. el-Fadl, Muhammed b. İshak'tan şöyle dediğini tahdis etti: Lut Nebi (a.s.)'in nesebi şudur: Lut Fara'nın, o Azer'in, o Bahur'un oğlu olup İbrahim el-Halil'in kardeşinin oğludur. Mü'tefike de Lut kavminin adıdır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1564- Lut'tan Sonra Ne Kadar Nebi Gönderilmişse Mutlaka Kavmi Arasında Güçlü Bir Varlık içerisinde Gönderilmiştir