HAKİM

el-Müstedrek

NEBİ VE RESULLER’İN TARİHİ

 

1564- Lut'tan Sonra Ne Kadar Nebi Gönderilmişse Mutlaka Kavmi Arasında Güçlü Bir Varlık içerisinde Gönderilmiştir

 

4108- ... Bize Hammad b. Seleme, Muhammed b. Amr’dan tahdis etti. O Ebu Seleme’den, o Ebu Hureyre (r.a)’den aziz ve celil olan Allah'ın: "Yahut güçlü bir yere sığınabilseydim" (Hud, 80) buyruğu hakkında şöyle dedigini nakletmektedir: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah Lut'a rahmetini ihsan etsin. O esasen pek güçlü bir yere sığınıyordu. Allah ondan sonra her bir nebiyi, mutlaka kavmi arasında bir servet içerisinde (güç ve varlığa sahip olarak) göndermiştir."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bu fazlalıkla bu hadisi tahriç etmemişlerdir. Ancak her ikisi ittifakla ez-Zühri'nin, Said ve Ebu Ubeyd’den, onun Ebu Hureyre’den diye rivayet ettiği hadisi muhtasar olarak rivayet etmişlerdir. 

 

Diğer Tahric: Temmam, Fevaid, 1441; Tirmizi, 3116; İmam Ahmed, Müsned, II, 384; İbn Cerir, II, 561. Ayrıca bk. ed-Durru'l-Mensur, III, 622. Aynı zamanda bu hadis Buhari ve Müslim'in Sahihlerinde yer alan bir hadisin bir parçasıdır. Daha önce II, 346'da geçmiş bulunmaktadır. (Ancak gösterilen yerde böyle bir hadis tespit edemedik.)

 

 

 

4109- * ... Bize Muhammed b. Sevr, İbn Cureyc’den: "Yahut güçlü bir yere sığınabilseydim" (Hud, 80) buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletmektedir: Bize ulaştığına göre Lut'tan sonra kavminden bir servet (güç ve varlık) içerisinde olmadan hiçbir peygamber gönderilmiş değildir.

 

 

4110- ... Bize Esbat, es-Süddi’den şöyle dediğini tahdis etti: Lut gitti ve Sedum halkının bulunduğu yere konakladı. Onların erkeklere yaklaştıklarını gördü. Aralarında yerleşti, Allah onu onlara peygamber olarak gönderdi. O da kendilerini davet etti, öğüt verdi. Allah'ın kitabında kıssa olarak anlattıkları da onların haberlerinden bir kısmıdır.

 

Senet Süddi'ye kadar -şayet Esbat hakkında söylenenler olmasaydı- sahihtir. Müslim de Esbat'ın rivayetini almıştır. Senet genelolarak ceyyiddir, Ebu Zur'a da es-Süddi'nin tefsirini nakletmekte bu senede itimat etmiştir. Eğer o bu senedi beğenmemiş olsaydı öyle bir şey yapmazdı.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1565- Lut (a.s)'ın Şekil ve Şemaili