HAKİM

el-Müstedrek

NEBİ VE RESULLER’İN TARİHİ

 

1560- İshak (a.s) VE Hilyesi (Görünüşü, Nitelikleri)

 

4095- * ... Hammad b. Seleme'den, o Ali b. Zeyd'den, o el-Hasen'den, o el-Ahnef b. Kays’dan, o el-Abbas b. Abdulmuttalib (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah'ın nebisi Davud dedi ki: Rabbim insanların ey İshak'ın Rabbi dediklerini işitiyorum. (Bunun sebebi nedir?) deyince, Allah: Çünkü İshak benim için kendi canını cömertçe feda etti buyurdu."

 

Bu insanların Ali b. Zeyd b. Cud'a’dan diye rivayet ettiği sahih bir hadistir. Bunu münferiden o rivayet etmiştir.

 

Derim ki: Her ne kadar Müslim, Ali b. Zeyd'in rivayetini nakletmiş ise o zayıftır çünkü Hammad b. Zeyd onun hakkında: Çokça karıştıran birisidir demiştir. Sualatu'l-Acurri, vr. 5/a. Şube de: el-Marife ve't-Yarih, II, ıo9'da belirtildiği üzere o çokça merfu hadis naklederdi derken, Ebu Hatim ve Ebu Zur'a pek kavi değildir (İlel, 99) demiştir. Nesai ise zayıftır demektedir. Sünen, VII, 29. Aynı şekilde Darakutni de Sünen, I, 77'de zayıf olduğunu söylemiştir. Mecmau'z-Zevaid, VIII, 202'de belirtildiği üzere hadis Bezzar tarafından rivayet edilmiştir. Senedinde ise el-Mubarek b. Fedale vardır, cumhura göre zayıf bir ravidir. ed-Durru'l-Mensur, V, 530'da görüldüğü üzere bunu İbn Cerir, İbn Ebi Hatim ve İbn Merduye de rivayet etmiştir.

 

 

 

4096- * ... Bize Esbat b. Nasr, es-Süddi’den tahdis etti. O İkrime’den, o İbn Abbas (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Sare 90 yaşında, İbrahim de 120 yaşında idi. İbrahim’den korku gidip de İshak'ın doğacağı müjdesi ona verilip, korktuğu kimselerden yana güvenliğe kavuşunca "Bana ihtiyarlığıma rağmen İsmail'i ve İshak'ı bağışlayan Allah'a hamdolsun. Doğrusu Rabbim elbette duayı işiten (ve kabul eden)dir." (İbrahim, 39) dedi. Cebrail (a.s) Sare'ye müjdeyi getirdi ve: Sana adı İshak olan bir çocuğu ve İshak'ın arkasından Yakub'u müjdeliyorum dedi. (İbn Abbas) dedi ki: O da şaşkınlıktan eliyle alnına vurdu. İşte yüce Allah'ın: "Bu sebeple yüzüne vurdu" (ez-Zariyat, 29) ve: "Dedi ki: Vay halime! Ben kocamış bir kadın ve şu eşim de bir ihtiyar iken ben mi doğuracakmışım. Doğrusu bu pek şaşılacak bir şey! (Melekler) de: Allah'ın işine mi şaşıyorsun? Allah'ın rahmet ve bereketleri sizin üzerinize olsun ey hane halkı! Şüphe yok ki o hamiddir, meciddir." (Hud, 72-73) buyrukları bunu anlatmaktadır.

 

Buhari, İkrime'nin rivayetini delil gösterdiği gibi Müslim de Süddi'nin rivayetini delil göstermiştir. Hadisin senedi sahih olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Senedinde Esbat b. Nasr vardır ki o Müs!im'in ravilerinden olmakla birlikte Hafız İbn

Hacer'in Takrib'de dediği gibi çokça hata edip garip rivayetleri olan birisidir ama birden çok kişi onun tefsir hususunda Müsned olarak naklettiği rivayetlerin kavi olduğu eğilimindedir. Bizler bundan önce bu yoldan gelmiş birden çok hadisin ceyyid olduğunu söylemiş bulunuyoruz. Ayrıca bk. ed-Durru'l-Mensur, III, 612-617

 

 

 

****************************************************

İshak (a.s) VE Hilyesi (Görünüşü, Nitelikleri)

****************************************************

 

4097- * ... Bize el-Hasen b. Zekvan, el-Hasen'den tahdis etti. O Semura’dan, o Ka'b el- Ahbar’dan şöyle dediğini nakletti: Diğer taraftan Allah'ın anne babası için bir nur, bir aydınlık ve bir göz aydınlığı olarak bağışladığı İbrahim oğlu İshak ise insanlar arasında yüzü en güzel, en hoş, mantığı (konuşması) en iyi kimselerden idi. Beyaz tenli, saçı ve sakalı hafif dalgalıydI. İbrahim'e hem yaratılışı, hem hilkati itibariyle benziyordu. İshak'ın, Yakub ve Iys adında oğulları oldu. Yakub ikisinin güzelleri, konuşması en güzel, güzelliği en fazla olanları ve en zarif olanları idi. Iys'in ise başında, vücudunda, yüzünde saçı çoktu. O -Semura b. Cundub'un tahdis ettiğine göre- Rum diyarında kalırdI.

 

Bk. Hakim, Müstedrek, II, 553 (4087 numaralı hadis). Zehebi bunun hakkında (bu) vahi bir isnattır demiştir.

 

 

 

4098- ... Bize Yeki', Süfyan’dan tahdis etti. O Davud b. Ebi Hind’den, o İkrime’den, o İbn Abbas (r.a)’dan: "Ve biz ona İshak'ı müjdeledik." (esSaffat, 371112) buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletti: Bu nubuvvet müjdesidir. Onun için iki defa müjde verildi. Doğacağı zaman ve ona nübüvvet verildiği zaman.

 

Senedi sahih olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'I-Mensur, V, 536'da belirtildiği üzere İbn Ebi Şeybe, Abd b. Humeyd, İbnu'l-Münzir ve İbn Ebi Hatim rivayet etmiştir. Süneyd imam olmakla birlikte zayıf kabul edilmiştir fakat Hakim'den başka kaynaklarda ona mutabaat olunmuştur. Zehebi'nin iki hadis sonra buna dikkat çektiği üzere buna dikkat çekmesi gerekirdi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1561- Kurban Edilmek istenen'in ishak -A.S.- Olduğunu Söyleyenler  VE  ibrahim'in Oğlunu Kesmesi Hususunda Şeytanın ibrahim'in Hanımını Yoldan Çıkarmaya Çalışması