HAKİM

el-Müstedrek

NEBİ VE RESULLER’İN TARİHİ

 

1559- ismail (a.s)'ın Kesilmek istendiği Yer Hususundaki Görüş Ayrılığının Beyanı

 

4094- * ... Bize Ebu Abdullah el-Vakidi tahdis edip dedi ki: İbrahim'in İsmail'i mi yoksa İshak'ı mı kesmek istediği, onu Mina'da mı yoksa Beytu'l-Makdis'de mi nerede kesmek istediği hususunu ihtilaflı gördü. Bundan dolayı ben bu hususta hadis haberlerinden işittiğim her şeyi yazdım. Bana İbn Ebi Sebre, Maliku'd-Dar'ın çocuklarından Ebu Malik'ten -ki Osman b. Affan'ın azatlısı idi - tahdis etti. O Ata b. Yesar’dan şöyle dediğini nakletti:

Ben Havvad b. Cubeyr el-Ensari'ye Allah'ın kesilmesini emir buyurduğu ikisinden hangisi idi? diye sordum. O İsmail'dir dedi. İsmail yedi yaşına varınca İbrahim Şam (Suriye)'daki evinde İsmail'i kestiğini gördü. Burak'a binip yanına gitti. Nihayet onun yanına vardığında İsmail'in annesinin yanında olduğunu gördü. Elinden tutup hakkında kendisine verilen emri yerine getirmek üzere gitti. Şeytan ona tanıdığı bir adam kılığında geldi ve:

İbrahim nereye gitmek istiyorsun dedi. İbrahim: İşimi görmek üzere gidiyorum deyince, adam: İsmail'i mi kesmek istiyorsun? dedi. İbrahim: Sen bir babanın çocuğunu kestiğini gördün mü? dedi. O evet seni dedi. İbrahim peki neden? dedi. O: Allah'ın bunu sana emrettiğini düşünüyorsun. dedi. İbrahim: Eğer Allah bana emretti ise Allah'a itaat etmiş oluruz, ben de iyi bir iş yapmış olurum deyince, onu bırakıp gitti. İblis Hacer'in yanına gelerek: İbrahim oğlunu nereye götürdü? dedi. Hacer: Onu bir işini görmek üzere gitti dedi. İblis: O, onu kesmek istiyor dedi. Hacer: Hiçbir babanın oğlunu kestiğini gördün mü? dedi. O Allah'ın bunu kendisine emrettiğini düşünüyor dedi. Hacer: Allah'a itaat edeceği için güzel bir iş yapıyor dedi. Sonra İsmail'e yetişti. Ona: İsmail baban seni nereye götürüyor? dedi. O:

İşi var onun için dedi. İblis: O seni kesmek için götürüyor dedi. İsmail: Sen hiçbir babanın oğlunu kestiğini gördün mü? dedi. İblis: Evet, işte o (senin baban) dedi. İsmail: Peki neden? deyince, iblis: Allah'ın kendisine bunu emrettiğini düşünüyor dedi. İsmail: Rabbine itaat edeceği için güzel bir iş yapıyor dedi. (Havvad devamla) dedi ki: İsmail'i alıp onunla emrolunduğu yer olan Mina'ya kadar gitti. Sonra bugün develerin kesildiği yere gitti. Şöyle dedi: Oğulcuğum şüphesiz Allah bana seni kesmemi emretti dedi. İsmail: O halde itaat et çünkü Rabbine itaat etmek tamamen bir hayırdır dedi. Sonra İsmail şunları söyledi: Anneme bu durumu bildirdin mi? İbrahim hayır deyince, İsmail: İsabet ettin çünkü ben üzüleceğinden korkuyorum ama bıçağı boğazıma yaklaştırdığın vakit yüzünü benden başka tarafa çeyiL Çünkü böylelikle daha çok sabreder ve beni görmemiş olursun dedi. İbrahim de böyle yaptı ve bıçağı boğazı üzerinde götürüp getirmeye başladı. Bir de ne görsün bıçak bakır üzerinde (gibi) gidip geliyor sanki. Bıçak bir türlü kesmiyordu. Onu iki ya da üç defa taşla biledi. Hiçbir defasında kesemiyordu. İbrahim: Şüphesiz bu iş Allah'tandır deyip, başını kaldırınca önünde bir dağ keçisi duruyordu. Bu sefer İbrahim: Kalk, oğlum senin yerine fidye olarak kesilecek (gökten) inmiş oldu dedi ve o dağ keçisini orada Mina'da kesti.

 

Vakidi dedi ki: Bana Rabia b. Osman da Hilal b. Usame’den tahdis etti.

O Ata b. Yesar’dan, o Abdullah b. Sellam’dan, onun: "Kesilmek istenen kişi İsmail'dir" dediğini nakletti.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, V, 529'da kaynak olarak yalnızca Hakim'i göstermiş ve: Vakidi'nin bulunduğu bir senet ile demiştir. Derim ki: İlim adamları Vakidi hakkında görüş ayrılığı içerisindedir. Cumhur onun zayıf olduğunu kabul etmekle birlikte bazıları naklettiği rivayetin Meğazi'ye dair olmasıyla başka hususa dair olması arasında fark gözetir ve Meğazi ile ilgili rivayetindeki durumunun hasen olduğunu söylerler. Buna dair açıklamalar daha önceden geçtiğinden ötürü burada bunu tekrar etmeye ihtiyaç kalmamıştır.

Zehebi de bu haberin akabinde: Vakidi'nin sahih rivayetlerle ilgisi nedir ki demektedir. Derim ki: Hakim zaten sahih olduğunu söylememiştir. O bir istinas (pekiştirici bir delil) olmak üzere bunu zikretmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1560- İshak A.S. VE ishak (a.s)’ın Hilyesi (Görünüşü, Nitelikleri) 0