HAKİM

el-Müstedrek

NEBİ VE RESULLER’İN TARİHİ

 

1556- ilk Arapça Konuşan Kişi ismail'dir

 

4083- * ... Bana İsmail b. İbrahim b. Ebi Habibe, Davud b. el- Huseyn'den tahdis etti. O İkrime’den, o İbn Abbas (r.a.)’dan şöyle dediğini nakletti: İlk Arapça konuşan, yazıyı lafzına ve konuşmasına göre ortaya koyan sonra da birbirine bitişik olan bismillahirrahmanirrahim gibi bir tek kitap (yazı) haline getiren, çocukları arasını ayırıncaya kadar (bunu böylece sürdüren) İbrahim'in oğlu İsmail'dir. -A.S.-

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Zehebi, Hakim'in değerlendirmesinin akabinde: Abdulaziz vahidir demektedir. Derim ki: Hadis daha önce buna yakın olarak II, 439'da (3693 numaralı hadis olarak) geçmiş bulunmaktadır. (Ayrıca bk. 4083 numaralı hadis)

 

 

 

4084- ... Ebu'd-Duha’dan -zannederim- Mesruk'tan, o Abdullah (r.a)'tan, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den şöyle buyurduğunu nakletti: "Şüphesiz her bir nebinin sair nebilerden velileri (dostları) vardır. Benim velim ve halilim ise babam İbrahim'dir." Sonra da: "Şüphesiz insanlar arasında İbrahim'e en yakın olanlar elbette ona uyanlarla şu peygamber ve iman edenlerdir." (Al-i İmran, 68) ayetini okudu.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 2998; İbn Cerir, 7216. Hadisin kaynakları bütünüyle daha önce II, 292'de (3205 numaralı hadis olarak) geçmiş bulunmaktadır.

 

 

 

4085- ... Ebu'd-Duha'dan, o Mesruk'tan, o Abdullah (r.a)'tan, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den şöyle buyurduğunu nakletti: "Şüphesiz her bir nebinin sair nebilerden velileri (kendisine yakın dostları) vardır. Gerçek şu ki benim de velim ve halilim onların arasından babam İbrahim'dir." Sonra Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şüphesiz insanlar arasında İbrahim'e en yakın olanlar ... " (Al-i İmran, 68) ayetini sonuna kadar okudu.

 

Ebu Nuaym'ın rivayet ettiği hadis eğer onunla Vakidi'nin hadisi bir araya getirilecek olursa sahih olur çünkü mutlaka (senette) Mesruk da bulunmalıdır.

 

 

 

4086- * ... Bize Hişam b. Yusuf, Ma'mer’den tahdis etti. O ez-Zühri'den, o Kab b. Malik'in oğlundan, o babasından şöyle dediğini nakletti: Rasulullah s.a.v.) şöyle buyurdu: "Mısır'ı fethedeceğiniz vakit (oranın yerlileri olan) Kıptiler hakkında birbirinize hayır tavsiyede bulununuz, çünkü onların hem zimmetleri (ak it gereği hakları) hem de akrabalık bağları vardır." Zühri dedi ki: Sözkonusu akrabalık bağları İsmail'in annesinin onlardan olmasıdır.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Abdurrezzak, Musannef, 9997; Tahavi, Müşkilu'l-Asar, III, 124; Taberani, XIX, 112; Beyhaki, Delailu'n-Nubuvve, VI, 322

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1557- İsmail (a.s)'ın Şekli, Şemaili ve Nitelikleri