HAKİM

el-Müstedrek

NEBİ VE RESULLER’İN TARİHİ

 

1555- islam Otuz Paydır (Kısımdır)

 

4081 - * ... Bize Davud b. Ebi Hind, İkrime’den bildirdi. O İbn Abbas (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: İslam otuz kısımdır. Bu din ile sınanıp da bunu dosdoğru getiren İbrahim (a.s) dışında kimse yoktur. Yüce Allah: "Ve ahdine bağlı (onu eksiksiz yerine getiren) İbrahim" (en-Necm, 37) buyurmuştur. Bu sebeple Allah ona cehennem ateşinden bir ibraname yazdı.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Daha önce 3806 numara ile geçti.

 

 

 

4082- ... Bize Muhammed b. Ömer tahdis edip dedi ki: Bana es-Sevri, Ebu İshak el-Hemdani'den tahdis etti. O Abdullah b. el-Halil'den şöyle dediğini nakletti: Ali'yi şöyle derken dinledim: Bir adam müşrik oldukları halde anne babası için mağfiret diledi. Ben: Müşrik oldukları halde onlara mağfiret mi diliyorsun? dedim. O: İbrahim de babası için mağfiret dilemişti dedi. Bunu Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a söyleyince yüce Allah: "İbrahim'in babasına mağfiret dilemesi ancak ona verdiği bir sözden dolayı idi." (Tevbe, 114) buyruğunu indirdi.

 

ibrahim'in Oğlu ismail -Allah'ın salat ve selamları üzerlerine olsun-

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 3ıOO; Nesai, IV, 91. Tirmizi hasen bir hadistir demiştir. Derim ki: Çünkü hadis Tirmizi'de Veki'in, Süfyan'dan rivayeti yoluyla kaydedilmiştir. Hakim'de olduğu gibi Vakidi’den değildir. Aynı şekilde Tirmizi'nin zikrettiği ayet de farklıdır. Hadisin bir kısmı lehine Buhari, III, 176; Müslim, 24 ve başka kaynaklardan el-Müseyyeb b. Hazn'den gelen bir şahidi de bulunmaktadır. Hadisi ed-Durru'l-Mensur, III, 505'te Ebu Davud et-Tayalisi Müsned'inde, İbn Ebi Şeybe Musannef'inde, İmam Ahmed Müsned'inde, Ebu Ya'la Müsned'inde, İbn Cerir, İbnu'l-Münzir ve İbn Ebi Hatim ve başkaları tarafından da rivayet edildiğini söylemiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1556- ilk Arapça Konuşan Kişi ismail'dir