HAKİM

el-Müstedrek

NEBİ VE RESULLER’İN TARİHİ

 

1554- ibrahim (a.s) 200 Yaşında Vefat Etti

(120 yaşında sünnet oldu - Kabeyi bina etmesi)

 

4076- * ... Bize Hammad b. Seleme, Yahya b. Said el-Ensari'den bildirdi. O Said b. el-Müseyyeb’den rivayet ettiğine göre Ebu Hureyre (r.a) dedi ki: İbrahim (a.s) 120 yaşından sonra Kadum denilen yerde sünnet oldu, 200 yaşında iken vefat etti.

 

Diğer Tahric: Müslim, 2370; Buhari, 3356. Şu kadar yar ki onların lafızları: O 80 yaşında iken sünnet oldu şeklindedir.

 

 

 

4077- * ... Bize Ebu Muaviye, Yahya b. Said’den tahdis etti. O Said b. el-Müseyyeb'den, o Ebu Hureyre (r.a.)’den şöyle dediğini nakletti: İbrahim Kadum denilen yerde 120 yaşından sonra sünnet oldu. Bundan sonra da 80 yıl daha yaşadı.

 

Hakim'in bundaki senedi sahih mi sahihtir.

 

 

 

4078- * ... Bize Süfyan es-Sevri, Ebu İshak'tan tahdis etti. O Harise b. Mudarrir’den, o Ali (r.a)'den şöyle dediğini nakletti: İbrahim (a.s) beyti bina etmek ile emrolununca İsmail ve Hacer onunla birlikte çıktı. Mekke'ye geldiğinde beytin bulunduğu yerde başının üzerinde bulutu andıran bir şey gördü. Onda da naaşa benzeyen bir şey vardı. Onunla konuşarak şöyle dedi: İbrahim benim gölgeme göre yahut benim kadar (beyti) bina et. Ne bir şeyarttır, ne de eksilt. İbrahim (beyti) bina edince, çıkıp gitti ve geriye İsmail ile Hacer'i bıraktı. İşte aziz ve celil olan Allah: "Hani biz İbrahim'e beytin yerini tarif etmiş ve şöyle demiştik: Bana hiçbir şeyi ortak koşma. Tavaf edenler, orada ikamet edenler, rükü ve sücud edenler için beytimi temizle." (Hac, 26) buyruğu bunu anlatmaktadır.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

4079- ... Kesir b. Kesir'i, Said b. Cubeyr’den tahdis ederken dinledim. O İbn Abbas (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: İbrahim (a.s) geldiğinde İsmail'in zemzemin arka tarafında kendisine ait bir evi tAmir etmekte olduğunu gördüm. İbrahim ona: Ey İsmail! Rabbim bana beyti bina etmeyi emir buyurdu, dedi. İsmail de ona: Rabbine sana verdiği emri yerine getirerek itaat et, dedi. İbrahim: Bu hususta bana yardımcı ol dedi. (İbn Abbas) dedi ki: İsmail de onunla birlikte kalktı. İbrahim evi bina etmeye, İsmail de ona taşları uzatmaya başladı. Bu arada her ikisi de: "Rabbimiz bizden kabul buyur çünkü sen her şeyi işitensin, her şeyi bilensin." (elBakara, 127) diyorlardı.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Kesir yalnızca Buhari'nin şartına uygun bir ravidir. Senet ise sahih, muttasıl ve illeti olmayan bir senettir. Buhari bu kadarını Fethu'l-Barf, VI, 398-399'da belirtildiği üzere Kesir'in yolundan böylece uzunca bir hadisin bir bölümü olarak tahriç etmiş bulunmaktadır. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır.

 

 

 

4080- *.,. Ata b. es-Saib’den, o Said b. Cubeyr’den, o İbn Abbas (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: İbrahim beyti bina edince Allah ona: İnsanlar arasında haccı ilan et (onları hacca çağır) diye vahyetti. (İbn Abbas) dedi ki: İbrahim de: Bilin ki Rabbiniz bir evedindi ve size onu haccetmenizi emretti dedi. Onun çağrısını işiten taş, ağaç ya da toprak olsun istisnasız hepsi de: Lebbeyk Allahumme lebbeyk diye cevap verdiler.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Daha önce 3515 numaralı hadis olarak geçti.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1555- islam Otuz Paydır (Kısımdır)