HAKİM

el-Müstedrek

NEBİ VE RESULLER’İN TARİHİ

 

1550- İdris A.S. "ilk Cahiliyeninki Gibi Açılıp Saçılarak Salınıp Yürümeyin'' (Ahzab, 33) Buyruğunun Açıklaması

 

4067- * ... Bize İlba b. Ahmer, İkrime’den tahdis etti. O İbn Abbas (r.a.)’dan rivayet ettiğine göre şu: "İlk cahiliyeninki gibi açılıp saçılarak salınıp yürümeyin." (Ahzab, 33) ayetini okuyup dedi ki: Nuh ile İdris arasında bin yıl bir süre geçmişti. Adem'in çocuklarından iki batından birisi düzlük ovada, diğeri ise dağda yaşıyordu. Dağda yaşayanların erkekleri güzel, kadınlarında bir derece çirkinlik vardı. Buna karşılık ovada yaşayanların kadınları güzel, erkekleri çirkindi. İblis ovada yaşayanlardan bir adamın yanına çobanların çocuğu suretinde geldi. O da insanların benzerini duymadıkları bir ses ile geldi. Bu sebeple yılda toplanıp bir araya geldikleri bir bayram edindiler. Dağdakilerden bir adam onlar bu bayramlarında iken üzerlerine hücum etti. Kadınları ve güzelliklerini görünce arkadaşlarının yanına giderek onlara bunu haber verince, o erkekler de o kadınların yanlarına göçüp onlarla birlikte indiler. Böylelikle o kadınlar arasında hayasızlık ortaya çıktı. İşte aziz ve celil olan Allah'ın: "İlk cahiliyenin ki gibi açılıp saçılarak salınıp yürümeyin." (Ahzab, 33) buyruğu bunu anlatmaktadır.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, V, 374'te belirtildiği üzere İbn Cerir, İbnu'l-Münzir, İbn Ebi Hatim, İbn Merduye ve Şuabu'l-iman'da Beyhaki rivayet etmiş bulunmaktadır. Ravileri sika olmakla birlikte Hakim hadisin sahih olduğunu söylememektedir.

 

 

 

4068- * ... Vehb b. Münebbih'ten rivayete göre ona İdris'e dair o kimdir ve o hangi zaman yaşamıştır diye soruldu. O şöyle dedi: O (İdris) Hanuh denilen Nuh'un dedEsidir ve o cennette diridir. Muhammed b. İshak b. Yesar da dedi ki: İdris Ademoğulları arasında kendisine nübüvvet verilen ilk kişidir. O Yezid'in oğludur, Yezid Ehlali'nin oğlu, o Fina'nın oğlu, o Naşir'in, o Şis'in, o da Adem'in oğludur.

 

Bu mudal yahut mürsel bir rivayettir. Diğer taraftan Zehebi'nin Telhis'inde zayıf olduğuna dikkat çektiği gibi Abdulmun'im sebebiyle zayıftır. Zehebi: Ahmed onun (Abdulmun'im'in) yalancı olduğunu söylemiştir demektedir. (Hakim'in) "Muhammed b. İshak b. Yesar dedi ki" sözüne gelince, muhtemelen bu bir önceki senet ile bitişiktir. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

 

 

4069- * ... Bize Mudrik b. Abdurrahman el-Anezi tahdis etti. Bize elnuseyn b. Zekvan, el-Hasen el-Basri’den tahdis etti. O Semura b. Cundub'tan şöyle dediğini nakletti: Sonra Allah'ın nebisi İdris beyaz tenli, uzun boylu, göbeği büyük, göğsü geniş, vücudundaki saçları az, başındaki saçları çok bir adam idi. İki gözünden biri diğerinden daha büyüktü. Göğsünde baras hastalığından dolayı olmamak üzere üç beyazlık vardı. Allah yeryüzündekilerin Allah'ın emri hususunda zulüm ve haksızlıklarını görünce onu altıncı semaya kaldırdı. İşte o yüce Allah'ın: "Biz onu yüce bir makama yükselttik." (Meryem, 57) buyruğunda işaret ettiği yerdedir.

 

Diğer Tahric: Suyuti, ed-Durru'l-Mensur, IV, 493'te yalnızca Hakim'i kaynak olarak göstermiştir. Ancak Zehebi bu hususta Hakim'i: Bu karanlık bir isnad olup, bununla delil gösterilemez demektedir.

Derim ki: Hakim hadisin senedinin durumunu bildiğinden ötürü hakkında bir şey söylememiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1551- Nebiler Arasındaki Nesillerin Beyanı