HAKİM

el-Müstedrek

NEBİ VE RESULLER’İN TARİHİ

 

1551- Nebiler Arasındaki Nesillerin Beyanı

 

Aziz ve Celil Allah'ın halili İbrahim nebi ile Nuh arasında Hud ve alih -Allah'ın salat ve selamları üzerlerine olsun- vardır.

 

4070- ... Bize Muhammed b. Ömer el-Vakıdi tahdis etti. Bana Şureyh b. Yezid, İbrahim b. Muhammed b. Ziyad’dan tahdis etti. O babasından, o Abdullah b. Busr’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elini başıma koyarak: "Bu delikanlı bir karn yaşayacak" buyurdu. (Muhammed b. Ziyad) dedi ki: Yüz yıl yaşadı. Vakidi dedi ki: Aziz ve celil olan Allah: "Ve bunların arasında çok sayıda karnlar (nesiller)" (el-Purkan, 38) buyurmaktadır. Nuh ile Adem arasında on karn, onunla İbrahim arasında on karn vardı. Allah'ın halili İbrahim de Adem'in yaratıldığından itibaren iki bin yılının başında doğdu.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, IV, 189'da Vakıdi'nin rivayet yolundan farklı bir yoldan rivayet ettiği gibi Mecmau'z-Zevaid, IX, 404-405'te de belirtildiği üzere hadisi Taberani ve Bezzar da rivayet etmiş, ravileri sikadır demiştir.

Derim ki: Burada Zehebi'nin Muhammed b. Ömer el-Vakıdi hakkında bir şey dememiş olmasına hayret doğrusu! Halbuki kendisi Siyer-u Alami'n-Nubela adlı eserinde Vakıdi'nin biyografisini verirken onun zamanında zayıf olduğu görüşü üzerinde icma tahakkuk ettiğini iddia etmiş idi. Oysa hala o dönemde onun hakkında görüş ayrılığı devam etmekte idi. Ben bu mesele ile ilgili olarak Sünenu'n-Nebi ve Eyyamuh, 1, 16'da baş taraflarda genişçe açıklamalarda bulundum. Bu hususta Zehebi'nin mesele ile ilgili olarak ortaya koymuş olduğu teferruat ile birlikte oraya bakılabilir.

 

 

 

4071- * ... Bize Cerir, Umare b. el-Ka'ka"dan bildirdi. O Ebu Zur'a’dan, o Ebu Hureyre (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Onlar (mahşerdekiler) ey İbrahim sen Rahman'ın halilisin. Senin Halil oluşunu göktekiler de, yerdekiler de işitmiş bulunuyor diyecekler."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Hadis asıl nüshada da böyle gelmiştir. Telhis'te: "Diyecekler. .. " şeklinde olup, bu bölümün baş tarafları düşmüş bir hadisin bir parçası olduğu izlenimini vermektedir. Senet Hakim'in belirttiği ve Zehebi'nin de ona bu hususta muvafakat ettiği üzere Buhari ve Müslim'in şartına göre sahihtir. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

 

 

4072- ... Bize Ubeydullah b. Amr, Zeyd b. Ebi Uneyse’den tahdis etti. .) Amr b. Murre’den, o Abdullah b. el- Haris’den şöyle dediğini nakletti: Bize Cündüb'ün tahdis ettiğine göre o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı vefatından önce şöyle derken dinlemiştir: "Şüphesiz Allah İbrahim'i halil edindiği gibi, beni de halil edinmiştir."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Müslim, 532 bundan daha geniş olarak. Bir kısmı Sünen'de mevcuttur. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanıimıştır.

 

 

 

4073- * ... Bize Hişam b. Yusuf, Ma'mer’den tahdis etti. O Eyyub’dan, o İkrime’den, o İbn Abbas (r.a)’dan rivayet ettiğine göre, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Beyt'te (Kabe'nin içinde) suretleri (Mekke fethi sırasında) görünce içeriye verdiği emir üzerine o resimler silinmeden girmedi. İbrahim ve İsmail (a.s.) de ellerinde fal okları olduğu halde görünce şöyle buyurdu: "Allah kahretsin onları! Allah'a yemin ederim ki onlar asla fal oklarıyla kısmet aramadılar."

 

Bu Buhari'nin şartına göre sahih bir hadistir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 1524; Ebu Davud, 2207. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanıimıştır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1552- ibrahim'in Nesebi