HAKİM

el-Müstedrek

NEBİ VE RESULLER’İN TARİHİ

 

1549- Kıyamet Gününde Nebinizin ve O'nun Ümmetinin Nuh (a.s.)'ın kavmine tebliğ ettiğine dair şahitlik etmeleri

 

4066- * ... Bize Abdulmun'im b. İdris babasından tahdis etti. O Vehb b. Münebbih'den şöyle dediğini nakletti: el-Hasen b. Ebi'l-Hasen Bedir'e katılmış yedi kişiden diye zikrederek Vehb dedi ki: Bana Abdullah b. Abbas da tahdis etti, hepsi de hadisi Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a ref ederek (onun buyurduğunu belirterek) şöyle dediğini naklettiler: "Gerçek şu ki Allah kıyamet gününde Nuh (a.s)'ı ve kavmini bütün insanlardan önce çağıracak ve (kavmine) Nuh (as)'a ne cevap verdiniz? diye soracak. Onlar: O bizi ne davet etti, ne bize tebliğ etti, ne bize öğüt verdi, ne emir verdi, ne de bize bir şeyler yasakladı diyecekler. Nuh (a.s) ise: Rabbim onları öncekiler arasında da, sonrakiler arasında da yaygın olan bir şekilde davet ettim. Bu arka arkaya gelen ümmetler arasında yaygın olarak bilinen bir husustur. Hatta nebilerin sonuncusu Ahmed'e varıncaya kadar o bunu (benim davetim onun kitabında) istinsah etti, onu (kitabının bir bölümü olarak) okudu, ona iman etti ve onu tasdik etti. Allah meleklere şöyle diyecek: Ahmed'i ve onun ümmetini çağırın. Bu çağrı üzerine Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ve onun ümmeti nurları önlerinde koşarak geleceklerdir. Nuh Muhammed'e ve onun ümmetine:

 

Benim kavmime risaleti tebliğ ettiğimi, onlara samimiyetle öğüt vermek için bütün gayretimi ortaya koyduğumu, gizli ve açık onları cehennem ateşinden kurtarmak için çabalayıp durduğumu, benim onları çağırmamın kaçışlarından başka bir şeylerini arttırmadığını biliyor musunuz? Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ve ümmeti de şöyle diyecek: Bizler senin bizden and vererek şahitlik etmemizi istediğin hususa şehadet ederiz ki, şüphesiz sen bütün söylediğin hususlarda doğru söyleyen birisisin diyecekler. Bunun üzerine Nuh'un kavmi şöyle diyecek: Ey Ahmed! Bizler ümmetlerin ilki iken, sen ve senin ümmetin de son ümmet iken sen ve ümmetin bu hususu nerden bildiniz? diyecekler. Bu sefer Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyuracak: "Rahman rahim Allah'ın adıyla! Gerçekten biz Nuh'u kavmine: Kendilerine çok acıklı bir azap gelmezden önce kavmini korkut diye gönderdik" buyuracak ve sureyi bitirinceye kadar okudu. Sureyi bitireceği vakit ümmeti şöyle diyecek: "Biz de şahitlik ederiz ki işte budur o kıssaların en doğru anlatılışı. Allah'tan başka hiçbir ilah yoktur ve şüphesiz Allah azizdir, hakimdir." (Al-i İmran, 62) O vakit aziz ve celil olan Allah da: "Ey günahkarlar size gelince bugün ayrı durun." (Yasin, 59) buyuracak. Bu sebeple onlar cehennemde ilk ayrı bulundurulacaklar onlar olacaklardır."

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, VI, 423'te kaynak olarak sadece Hakim'i göstermektedir. Zehebi bu hadis hususunda Hakim'i eleştirerek: Senedi vahidir demiştir. Derim ki: Ayrıca bu senette el-Hasen anane yapmıştır (an lafzını kullanarak rivayette bulunmuştur). Ayrıca Hakim de senedindeki durumu bildiğinden ötürü haberin sahih olduğunu söylememiştir. Özellikle bir hadis sonra geleceği üzere İmam Ahmed, Abdulmun'im'in yalancı olduğunu belirtmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1550- İdris A.S. VE   "ilk Cahiliyeninki Gibi Açılıp Saçılarak Salınıp Yürümeyin'' (Ahzab, 33) Buyruğunun Açıklaması