HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

Fil Suresinin Tefsiri

 

4027 - * ... Bize Cerir, Kabus b. Ebi Zabyan’dan bildirdi. O babasından, o İbn Abbas (r.a.)’dan şöyle dediğini nakletti: Fil sahipleri (ordusu) geldi. Nihayet Mekke'ye yaklaştıklarında Abdulmuttalib onları karşıladı ve hükümdarlarına (komutanlarına) şöyle dedi: Senin bizim yanımıza kadar gelmene sebep nedir? Efendimiz niçin sen bize haber göndermedin? Biz istediğin her şeyi sana getirirdik. Komutan: İçerisine giren herkesin mutlaka güven altına alındığı bu beytin durumu bana haber verildi. Ben de onun ehlini korkutmak üzere geldim. Abdulmuttalib şöyle dedi: İstediğin her şeyi biz sana getiririz, geri dön. Ancak komutan bey te girmekten başka bir şeyi kabul etmedi ve beytin bulunduğu tarafa doğru yola koyuldu. Abdulmuttalib geri kaldı, bir dağın üzerine çıkarak şöyle dedi: Bu beytin yıkılışına, onun halkının helak oluşuna şahit olmayayım (görmeyeyim). Sonra dedi ki:

 

"Allah'ım şüphesiz her bir ilahın bir helal bölgeSi vardır. Sen kendi helal bölgeni koru.

Onların küfür ve inkarları sakın galip gelmesin Hiçbir zaman senin güç ve kuvvetine karşı Allah'ım eğer yapacak olursa

Emir senin uygun gördüğündür (senin dediğin olur.)

Deniz tarafından bulutu andıran bir şey geldi. Nihayet aziz ve celil olan Allah'ın: "Üzerlerine sürü sürü kuşlar gönderdi" (el-Fil, 3) buyruğunda dile getirdiği sürü sürü kuşlar onları gölgelendirdi. (İbn Abbas devamla) dedi ki: Fil gürültülü sesler çıkarmaya başladı. "Sonunda onları yenmiş ekin yaprağı gibi yapıverdi." (el-Fil, 5)

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Kabus dışında ravileri sika ve sebt (sağlam) olan bir senettir. Kfıbus ise İbn Hacer'in et-Takrib'inde belirtildiği üzere leyyin bir ravidir. ed-Durru'l-Mensur, VI, 673'te İbnu'l-Münzir, es-Sünenu'l-Kübra'da Beyhaki, Delailu'n-Nubuvve'de Ebu Nuaym tarafından rivayet edildiği belirtilmektedir. Derim ki: Ebu Nuaym'ın Delailu'n-Nubuvve'sinde bu hadis düşmüştür. Tıpkı bu kitaptan çok sayıda hadisin düşmüş olduğu gibi. Görüldüğü kadarıyla matbu nüsha için esas alınan muhtasar bir nüshadır. Ancak hadisin şahitleri de vardır:

a: Osman, el-Muğire'den, Ebu Nuaym, Delailu'n-Nubuvve, 86; İbn İshak, es-Sire'de, I, ı59; Tirmizi, 3623. Hadis ileride Hakim tarafından oldukça muhtasar olarak da gelecektir.

b: ez-Zühri'den

c: Omar b. Abdullah b. Zuheyr'den. Her ikisi de Delailu'n-Nubuvve, 87, 88'de yer almaktadır. Ayrıca bk. İbn Sad, Tabakat, I, 90

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1534- Kureyş Yedi Hasletle Üstün Kılındı