HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1534- Kureyş Yedi Hasletle Üstün Kılındı

 

4028- * ... Bize Yakub b. Muhammed ez-Zühri tahdis etti, bize İbrahim b. Muhammed b. Sabit b. Şurahbil tahdis etti. Bana Osman b. Abdullah b. Ebi Atik, Said b. Amr b. Cade b. Zubeyre’den tahdis etti. O babasından, o ninesi Ebu Talib'in kızı Um Hani (r.anha)’dan rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah Kureyş'i yedi hususla üstün kılmıştır: Ben onlar arasındamm. Nubuvvet onlar arasındadır, icabet (Kabe perdedarlığı) onlardadır, sikayet (hacıların su ihtiyacını karşılamak) görevi onlardadır. Allah fil (ordusun)a karşı onlara yardım etmiştir, onlar on yıl süre ile Allah'a ibadet ettiler ve bu süre boyunca onlardan başkası ona ibadet eden yoktu. Şüphesiz Allah onlar hakkında Kur'an-ı Kerim'den de bir sure indirmiştir." Sonra Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu sureyi okudu: "Rahman, Rahim Allah'ın adıyla, Kureyş'in güvenlik ve esenliği için kış ve yaz yolculuklarında kendilerini güvenlik ve esenliğe kavuşturduğu için artık onlar bu beytin (Kabe'nin) Rabbine ibadet etsinler. O ki kendilerini açlıktan doyuran ve korkudan kendilerine güvenlik verendir." (Kureyş, 1-4)

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, et-Yarihu'l-Kebir, 1, 1, 321; Taberani, Kebir, XXIV, 994; Mecmau'z-Zevaid, X, 24'te hadisi kaydedip, senedinde tanımadığım kimse(ler vardır) demiştir. Zehebi (Hakim'in) hadisi sahih kabul etmesine itiraz ederek şöyle demiştir: Yakub zayıftır, İbrahim ise münker rivayetleri olan birisidir.

Derim ki: Ancak her ikisine de daha sonra Hakim, IV, 54'te (6962 numaralı hadis ile) mutabaat olunmuştur. Ancak her ikisi de dedeyi sözkonusu etmek suretiyle senette muhalefet etmişlerdir. Bu durumda yine hadis hakkında (tenkit mahiyetinde) söylenecek sözler kalmaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Maun Suresinin Tefsiri