HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

Humeze Suresinin Tefsiri

 

4025- * ... Bana Amr b. el- Haris, Zurrac Ebu's-Semh’den haber verdi. O Ebu'l-Heysem'den, o Ebu Said el-Hudri (r.a)'dan: "İnsanları arkadan çekiştiren ... her kişinin vay haline" (el-Humeze, 1) buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletmektedir: Veyl (mealde vay haline) cehennemde bir vadi olup, kafir o vadide insanların hesabı daha bitirilmeden önce kırk yıl süre boyunca aşağı doğru yuvarlanır.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Ebu's-Semh'in, Ebu'l-Heysem'den rivayetini ilim adamlarının Ye tenkitçilerin çoğunluğu zayıfkabul etmiştir ama Hakim İbn Main'den II, 246'da bunu sahih gördüğünü nakletmiş bulunmaktadır. Önceden de geçtiği gibi işte bundan dolayı bu rivayeti tahriç etmiştir.

 

 

 

4026- ... Bize Hamza ez-Zeyyad, Ebu İshak'tan tahdis etti. O Asım ed - Damra’dan, o Ali (r.a)’den rivayet ettiğine göre ateşi sözkonusu ederek ateşin durumunu oldukça büyültü ve buna dair Allah'ın söylemesini dilediği şeyleri söyledikten sonra: "Muhakkak ki bu (ateşin kapıları) onların üzerine uzatılmış direklerle kapatılmış olacaktır," (el-Hümeze, 8-9) dedi.

 

Senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Hakim'den başka bir kaynakta bunu tespit edemedim. Ravileri sikadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Fil Suresinin Tefsiri