HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

Karia Suresinin Tefsiri

 

4021- * ... Bize el-Mubarek b. Fedale, el-Hasan'dan şöyle dediğini tahdis etti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Mümin kul öldüğü takdirde onun ruhu (sair) müminlerin ruhları ile karşılaşır. Ona: Filan kimse ne yaptı? diye sorarlar. Eğer: Öldü diye cevap verirse, onlar: O, onun anası (varacağı, barınacağı, sığınacağı yer olan) haviyeye götürüldü. O ne kötü anadır, ne kötü mürebbiyedir derler."

 

Bu senedi sahih, mürsel bir hadistir. Ben bu surenin bu kitabın şartına uygun tefsirine dair bir rivayet tespit edemedim. Bundan dolayı herhangi bir hadis zikretmeksizin öylece bırakmayı uygun görmediğimden ötürü bu hadisi tahriç ettim.

 

Diğer Tahric: Hakim'in -Allah'ın rahmeti üzerine olsun- zikredeceği üzere sahih ve mürsel bir rivayettir. ed-Durru'l-Mensur, VI, 656'da başka bir kaynağı bu hadise nispet etmemiştir. Daha önce el-Eş'as b. Abdullah el-A'ma'dan bir başka mürsel zikretmiş ve bunu Abdurrezzak ve İbn Cerir'e de nispet etmiş bulunmaktadır.

Derim ki: İbn Cerir de bu hadisi el-Eş'as'a kadar ulaşan sahih bir senet ile rivayet etmiştir. el-Eş'as'ın rivayet ettiği hadisler ise mürsel yahut mudaldır. İbn Kesir de Tefsir, IV, 543'te İbn Cerir'in rivayet ettiği hadisi kaydederek: Bu hadisi İbn Merduye'de, Enes b. Malik'ten merfu olarak rivayet etmiştir dediği halde hadisi zikretmemiştir. Derim ki: İşte bu rivayetler birbirini pekiştirmektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Tekasur Suresinin Tefsiri