HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

Tekasur Suresinin Tefsiri

 

4022- ... Bize Muaz b. Hişam tahdis etti. Bana babam Katade’den tahdis etti. OMutarrif b. Abdullah b. eş-Şihhir’den naklettiğine göre babası kendisine tahdis edip şöyle demiştir: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) "Çoklukla öğünüş sizi oyaladı" (et-Tekasur, 10211) buyruğunu okurken yanına gittim. O bu arada şöyle diyordu: "Ademoğlu malım malım der. Halbuki senin yiyip de tükettiğin yahut giyip eskittiğin ya da tasadduk edip süreklilik kazandırdığın şeyden başka malından sana ait bir şey var mıdır?"

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim'in şartına uygun değildir. Abdullah b. eş-Şihhir'in oğlu Mutarrif'in dışında bir ravisi de yoktur. Biz tetkik edince Müslim'in bu hadisi Şu'be’den, onun Katade’den muhtasar olarak rivayet etmiş olduğunu gördük.

 

Diğer Tahric: Müslim, 2958; Nesai, VI, 238; Ebu Davud et-Tayalisi, Müsned, 1148; İmam Ahmed, Müsned, IV, 26; Ebu Nuaym, Hilyetu'l-Evliya, VI, 281; İbn Hibban, Sahih, 701

Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanıImıştır. Çünkü hadis Müslim'de vardır ve Müslim'deki rivayet de muhtasar değildir. Hakim bu hadisi Müstedrek, IV, 322'de (7983 numaralı hadis olarak) zikretmiş ve hadisin Müslim'de yer aldığını unutmuş görünmektedir.

 

 

 

4023- ... Bize Cafer b. Burka tahdis edip dedi ki: Yezid b. el-Asam'ı, Ebu Hureyre (r.a)’den şöyle dedi diye tahdis ederken dinledim. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sizin adınıza fakirlikten korkmuyorum ama ben sizin için çoklukla böbürleneceğinizden korkuyorum. Sizin adınıza hata etmenizden korkmuyorum. Ben sizin kasten (günaha meyledeceğinizden) korkuyorum."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Hibban, Sahih, 3222; İmam Ahmed, Müsned, II, 308; Heysemi, Mecmau'z-Zevaid, III, 121, X, 236. Hakim'in senedi ceyyiddir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Asr Suresinin Tefsiri