HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1532- "De ki: Deniz(ler) Mürekkep Olsa)" (Kehf, 109) Ayetinin Nüzul Sebebi

 

4014- * ... Davud b. Ebi Hind'den, o İkrime'den, o İbn Abbas (r.a)'dan şöyle dediğini nakletti: Kureyşliler Yahudilere: Bize bir şeyler öğretiniz de biz de onları bu adama (Allah Rasulü) soralım dediler. Yahudiler: Ona ruh hakkında sorunuz demeleri üzerine bir de sana ruh hakkında soruyorlar. Deki:

"Ruh Rabbimin emrindendir. Size bilgiden ancak pek az bir şey verilmiştir." (İsra, 85) buyruğu nazil oldu. Onlar: Biz(e mi) ilimden ancak çok az bir şey verilmiştir. Halbuki bize içerisinde Allah'ın hükmü bulunan Tevrat verilmiş bulunuyor. Kendisine Tevrat verilmiş olanlara ise pek büyük bir hayır verilmiş demektir. (İbn Abbas) dedi ki: Bunun üzerine: "Deki: Rabbimin sözleri için deniz (ler) mürekkep olsa, ona yardımcı olarak bir o kadar daha katsak Rabbimin sözleri tükenmeden o deniz(ler) tükenir." (Kehf, 109) buyruğu nazil oldu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 3139 hasen, sahih, garibtir diyerek; İmam Ahmed, Müsned, 2309; Nesai, es-

Sünenu'l-Kübra, 11314; bk. ed-Durru'l-Mensur, IV, 361'de aynı şekilde İbnu'I-Münzir, Sahih'inde İbn Hibban, el-Azame adlı eserinde Ebu'ş-Şeyh, Hilyetu'l-Evliya'sında Ebu Nuaym, Delailu'n-Nubuvve adlı eserinde Beyhaki tarafında da rivayet edildiğini belirtmektedir. Derim ki: Hakim'in senedi sahihtir. Buhari ve Müslim bunu İbn Mesud’dan buna yakın olarak rivayet etmişlerdir. Ayrıca bk. Buhari, 125

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Beyyine) Suresinin Tefsiri