HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

Beyyine) Suresinin Tefsiri

 

4015- '" Bize Şu'be, Asım’dan tahdis etti. O Zin’den, o Ubey b. Ka'b (r.a)’dan rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine "Lem yekun (beyyine)" suresini okudu. Surede şu buyrukları da okumuştu: "Şüphesiz Allah'ın nezdinde asıl (kabulolunan) din hanifliktir. Yahudilik de, Nasranilik de Mecusilik de değildir. Her kim bir hayır işleyecek olursa asla onun hayrı karşılıksız bırakılmaz."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 3894 hasen, sahihtir diyerek; Mecmau'z-Zevaid, VII, 140-141'de de belirtildiği üzere Müsned'inde İmam Ahmed değişik yollardan ve değişik lafızlarla rivayet etmiş bulunmaktadır.

 

 

 

4016- * ... Bize Cerir, Muğire’den şöyle dediğini bildirdi: el- Fudayl b. Amr'ı, Ebu Vail Şakik b. Seleme'ye şöyle derken dinledim: Sen Abdullah b. Mesud (r.a)'ı: Her kim şüphesiz ben bir müminim derse muhakkak ben cennetteyim desin derken dinledin mi? (Ebu Vail): Evet, dedi. Muğire dedi ki: Ebu Vail Şakik b. Seleme ayrıca: "Kitap ehlinden ve müşriklerden kafir olanlar ... Halbuki onlar onun dininde ihlas sahipleri olarak Allah'a ibadet etmelerinden ... başkası ile emrolunmadılar." (el-Beyyine, 1-5) buyruğuna varıncaya kadar ve sonra da: "Dosdoğru din işte budur." (el-Beyyine, 5) buyruğuna kadar okudu. O bunu okurken mürdeye göndermede bulunmuş oluyordu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1533- "iza Zülzilet: Sarsıldığı Zaman" (ez-Zilzal, 1) Suresinin Fazileti