HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1531- Kadr Suresi  VE  Etraflı Bir Şekilde Kadir Gecesi

 

4011- * ... Bize Cerir, Mansur’dan bildirdi. O Said b. Cubeyr’den, o İbn Abbas (r.a)’dan yüce Allah'ın: "Doğrusu biz onu kadir gecesinde indirdik" buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletmektedir: Kur'an-ı Kerim kadir gecesinde tamamen dünya semasına indirildi. O (oradan) kısım kısım indirildiği yerde idi. Allah onu Rasulüne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir kısmını, diğer bir kısmının peşinden indiriyordu. Aziz ve celil olan Allah: "Dediler ki: Ona bu Kur'an topluca birden indirilmeli değil miydi? Biz onunla kalbine sebat verelim diye böyle yaptık." (el-Purkan, 32) buyurdu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Bu hadis daha önce defalarca değişik lafıziarta geçmiş bulunmaktadır. Bu Buhari ve

Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Ayrıca bk. Müstedrek, II, 222 (2932 numaralı hadis), 364 (3442 numaralı hadis), 477 (3733 numaralı hadis)

 

 

 

4012- * ... Bize Huşeym, Husayn’dan tahdis etti. O Hakim b. Cubeyr’den, o Said b. Cubeyr’den, o İbn Abbas (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Kur’an kadir gecesinde en üst semadan dünya semasına toptan bir defada indirildi. Sonra da seneler boyunca kısım kısım indirildi. (Said b. Cubeyr) dedi ki: Ve (İbn Abbas) şu: "Hayır, işte yıldızların doğup battıkları yerlerine (İbn Abbas'ın bu ayeti bu maksatla okumasına göre: Kur'an'ın kısım kısım indirilmesine) yemin ederim ve eğer bilirseniz gerçekten bu büyük bir yemindir." (Vakıa, 75-76) ayet(ler)ini okudu

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

********************************************************

Etraflı Bir Şekilde Kadir Gecesinin Açıklanması

********************************************************

 

4013- * ... Bize İkrime b. Ammar el-emami, Ebu Zumeyl Simak elHanefi’den şöyle dediğini tahdis etti: Bana Malik b. Mersed babasından şöyle dediğini tahdis etti: Ebu Zerr (r.a)'a: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın kadir gecesini sözkonusu ettiğini dinledin mi? dedim. O, evet dedi. Ben: Ey Allah'ın Rasulü bana kadir gecesine dair haber ver. O Ramazanda mıdır yoksa Ramazandan başka bir ayda mıdır? dedim. O: "Hayır, Ramazandadır" buyurdu. Ben: Ey Allah'ın Rasulü! Bana haber ver. O nebiler hayatta oldukları sürece onlarla birlikte mi? idi. Nebilerin ruhu kabzedildikten sonra kaldırıldı mı yoksa o kıyamet gününe kadar devam edecek mi? dedim. O: "Hayır, kıyamet gününe kadar (devam edecek)" buyurdu. Ben: Ey Allah'ın Rasulü! Bana Ramazanın hangi gününde olduğunu haber ver? dedim. o: "Son on gününde. Artık bundan sonra bana sorma" buyurdu. Ben: Ey Allah'ın Rasulü! Üzerimdeki hakkın adına sana ant veriyorum. On günün hangisindedir? dedim. (Ebu Zerr devamla) dedi ki: Bana şiddetli bir şekilde kızdı. Ne ondan önce, ne ondan sonra bunun gibi kızmış değildir ve sonra şöyle buyurdu: "Allah dilemiş olsaydı sizi ondan haberdar ederdi. Siz o geceyi son yedi günde arayınız. Bundan sonra da artık bana bir şey sorma" diye buyurdu.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, VI, 632'de yalnızca Muhammed b. Nasr el-Mervezi'yi kaynak gös-

termektedir. Bu hadisi ayrıca Muhtasar, 1035'te belirtildiği üzere Bezzar tarafından Müsned'inde 725 numara ile rivayet edilmiştir. Keşfu'l-Estar (Bezzar'ın Muhtasarı)nda da aynı şekilde Ebu Asım'ın, el-Evzai'den, o Mersed'den -yahut Ebu Mersed'den o böyle demiştir- bu şekilde rivayet etmiş bulunmaktadır. Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de hadisi kaydederek Mersed babasından başkasından hadis rivayet etmemiştir, diğer ravileri sikadırlar demektedir. Ayrıca bu hadisi İshak, İbn Ebi Şeybe de bu yoldan Mersed'den, o babasından diye rivayet etmiştir. İshak'ın kaydettiği bir rivayette de Malik b. Mersed'den, o babasından, diğer rivayette ise Mersed yahud İbn Mersed babasından denilmiştir. Bk. el-Metalibu'lAliye, 1041, 1042, 1043. Busiri de hadisi aynı şekilde Nesai'nin, es-Sünenu'l-Kübra'sında İbn Hibban'ın da bunu Sahih'inde rivayet ettiğini belirtmektedir. Bütün bunlar daha önce hadisi rivayet eden diğer kaynaklar ile birlikte I, 437'de (1638 numaralı hadiste) geçmiş bulunmaktadır. Hadis tenkit edilecek hususlara rağmen özellikle şahitlerini de göz önünde bulunduracak olursak hasen mertebesinden aşağıya inmez.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1532- "De ki: Deniz(ler) Mürekkep Olsa)" (Kehf, 109) Ayetinin Nüzul Sebebi