HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1530- Alak Suressi  VE  Kur'an-ı Kerim'de Secde Yapmanın Fazilet Olduğu Yerler

 

4007- ez-Zühri'den, o Urve'den, o Aişe'den (r.anha)'dan şöyle dediğini nakletmektedir: Kur'an'dan ilk nazil olan sure: "Yaratan Rabbinin adıyla oku" (el-Alak, 1) buyruğudur. Eğer İbn Uyeyne bu hadisi ez-Zühri’den dinlememiş ise.

 

 

4008- Bunu bize Ebu Bekr b. İshak ve Ali b. Hamşaz haber verip dediler ki: ... Bize Süfyan Muhammed b. İshak'tan tahdis etti. O ez-Zühri’den, o Urve’den, o Aişe (r.anha)’den şöyle dediğini nakletti: Kur’an’dan ilk nazil olan sure: "Yaratan Rabbinin adıyla oku" (el-Alak, 1)

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

*******************************************************************

Kur'an-ı Kerim'de Secde Yapmanın Fazilet Olduğu Yerler

*******************************************************************

 

4009- * ... Bize Ma'mer, Amr b. Dinar’dan bildirdi. O Cabir (r.a)’den rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hira'da iken melek ona ipekten bir bez ile geldi. O bezin üzerinde: "Yaratan Rabbinin adıyla oku" (el-Alak, 1) buyruğundan itibaren: "İnsana bilmediğini öğretti." (el-Alak, 5) buyruğuna kadar yazılı idi. Ben Hafız Ebu Ali'yi şöyle derken dinledim: Bu hadisin senedinde Cabir'in sözkonusu edilmesi bir yanılmadır. Çünkü bunu bize Muhammed b. İshak esSakafi haber verdi, bize Muhammed b. Abdulmelik b. Zenceveyh bildirdi, bize Abdurrezzak tahdis etti, bize Ma'mer bildirdi. Bana Amr b. Dinar’dan haber verdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hira dağında iken ... deyip hadisi zikretti.

 

Birinci muttasıl hadisin bütün ravileri sikadırlar. Ben de bu kitabı sika ravinin yaptığı fazlalık makbuldür esasına göre bina etmişimdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, VI, 624'te kaynak olarak sadece Hakim'i zikretmektedir. Senedi sahih olmakla birlikte Hakim'in hocası (şeyhi) Ebu Ali en-Neysaburi'nin sözünü ettiği illet ile illetlidir.

 

 

 

4010- "Yaratan Rabbinin adıyla oku" (suresin)de secde yapılacağına gelince, buna dair hadisi Müslim, Ebu't-Tahir’den, o İbn Vehb’den, o Amr b. el-Haris'den, o Ubeydullah b. Ebi Cafer'den, o el-A'rec'den, o Ebu Hureyre (r.a)’den gelen bir rivayet olarak tahriç etmiştir.

Bunu bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize Harun b. Süleyman tahdis etti. Bize Abdurrahman b. Mehdi, Süfyan’dan tahdis etti. O Asım'dan, o Zirr'den, o Ali (r.a)'den şöyle dediğini nakletti: Kur'an-ı Kerim'de secde yapmanın azimet olduğu yerler: "Elif, lam, mim kitabın indirilmesi. .. " (es-Secde, 1); "Ha, mim kitabın indirilmesi.. ," (Fussilet, 1) (yani ha, mim) es-Secde suresi, Necm suresi ve: "Yaratan Rabbinin adıyla oku" suresindeki secdelerdir. Ben: Mufassal surelerde secde yapılmaz diye bana tahdiste bulunanlara hayret etmekteyim.

 

Evet, Ebu Hureyre'nin rivayet ettiği hadis Müslim, 578'de yer almaktadır. Ali (r,a)'ın rivayet ettiği hadisi de Mecmau'z-Zevaid, II, 285'te belirtildiği üzere Taberani, Evsat'ta zayıfbir senetle rivayet etmiştir. Derim ki: Hakim'in senedi ise Asım’dan ötürü hasendir. Hakim'in böyle bir hadisi kendisine nakleden kimselere dair kendi kendisine soru sorduğu mufassal surelerde secde edilmeyeceğine dair hadisi de Ebu Davud, 1403'te İbn Abbas'tan zayıf bir senetle rivayet etmiş bulunmaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1531- Kadr Suresi  VE  Etraflı Bir Şekilde Kadir Gecesinin Açıklanması