HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1527- "Vedduha" Suresinin Nüzul Sebebi

 

4000- * ... Bize Ubeydullah b. Musa tahdis etti, bize İsrail Ebu İshak'tan bildirdi. O Zeyd b. Erkam (r.a.)’dan şöyle dediğini nakletti: "Kurusun Ebu Leheb'in iki eli (kendisi de) helak oldu zaten." (Tebbet, 1) buyruğu "Karısı da odun taşıyıcısı olarak hem de boynunda hurma lifinden bükülmüş bir ip bulunduğu halde." (Tebbet, 3-4) buyruğuna kadar nazil olunca Ebu Leheb'in karısına: Muhammed seni hicvetti denildi. O da kalkıp Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın yanına geldi. Allah Rasulü bir topluluk arasında oturuyordu. Ebu Leheb'in karısı: Ey Muhammed! Beni ne diye hicvediyorsun? dedi. (Zeyd) dedi ki: Allah Rasulü: "Gerçek şu ki Allah'a yemin ederek söylüyorum, ben seni hicvetmedim. Seni hicveden ancak Allah'tır" buyurdu. (Zeyd) dedi ki: Bu sefer Ebu Leheb'in karısı:

Peki, sen benim odun taşıdığımı yahutta boynuna hurma lifinden bükülmüş bir ipin bulunduğunu hiç gördün mü dedi. Sonra çekip gitti. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine herhangi bir vahiy inmeksizin birkaç gün geçti. Ebu Leheb'in karısı ona gelip: Ey Muhammed! Gördüğüm şu ki senin sahibin (Allah) senden vedalaşmış ve seni terk etmiş görünüyor dedi. Bunun üzerine aziz ve celil olan Allah da: "Andolsun kuşluk vaktine, örtüp bürüdüğünde geceye ki Rabbin seni terk de etmedi, sana darılmadı da." (Duha, 1-3) buyruklarını indirdi.

 

Hakim'in bu hadiste kendisinin kuralına nasıl muhalefet ettiğini ve onun "sika tarafından yapılmış olan ziyade makbuldür" şeklindeki sözünde kesin bir ifadeyle ortaya koymuş olduğu kuralına muhalefet ederek mürsel rivayet ile muttasıl bir hadisin illetli olduğunu söylemiş olmasına hayret doğrusu! Hatta bu aynı şekilde reddedilmesini gerektiren hususlardan birisi olan raviye muhalefet etme illeti kapsamına da girmektedir. Diğer taraftan Ebu İshak'ın hafızasının değişmiş olduğu da söylenmiştir ve o tedlis yapan bir ravidir.

 

Bu, bu şeyhin (yani İshak b. Muhammed el-Haşimi'nin) bize tahdis ettiği gibi sahih bir senettir. Ancak ben bunun bir illetinin bulunduğunu gördüm: Bunu bize Ebu Abdullah es-Saffar tahdis etti, bize Ahmed b. Mihran el-Asbahani tahdis etti, bize Ubeydullah b. Musa tahdis etti. Bize İsrail, Ebu İshak'tan bildirdi. O Yezid b. Zeyd’den şöyle dediğini nakletti: "Kurusun Ebu Leheb'in iki eli" (Mesed, 1) buyruğu nazil olunca deyip, hadisi harfi harfine aynen zikretti. Aziz ve celil olan Allah'ın: "Bununla beraber Rabbinin nimetini anlat" (ed-Duha, 11) buyruğuna gelince, ben buna dair ne müsned bir rivayet buldum, ne de sahabeye ait bir söz tespit edebildim. Bundan ötürü de bu hususta tabiine ait iki rivayeti zikrettim.

 

 

 

4001- * ... Bize Humeyd b. Abdurrahman er-Ruasi, Ebu'l-Ahvas'tan şöyle dediğini tahdis etti: Ebu İshak dedi ki: Ey gençler topluluğu! (Şunu) ganimet biliniz: Ben bin tane ayet okumadan bir geceyi az geçirmişimdir. Ben Bakara suresini bir rekatta okurum. Haram aylar ile birlikte her aydan üç gün ve pazartesi ve Perşembe günlerini de oruç tutarım. Sonra da: "Bununla beraber Rabbinin nimetini (durmadan) anlat," (ed-Duha, 11) buyruğunu okudu.

 

 

4002- * ... Bize Ebu Belc, Amr b. Meymun'dan şöyle dediğini bildirdi: Bir kimse kardeşlerinden birisiyle karşılaşır ve şöyle derdi: Allah dün bana şu kadar namaz kılmayı, şu hayırları yapmayı rızık olarak ihsan etti derdi. Allah Amr b. Ubeydullah es-Sebii ile Amr b. Meymun el-Evdi'ye rahmetini ihsan eylesin. Andolsun ki onlar gençlerin ibadete rağbetlerini arttıracak şeylere dikkat çekmişlerdi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1528- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın Göğsünün Yarılması Olayı