HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1528- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın Göğsünün Yarılması Olayı

 

4003- Buhari ve Müslim ittifakla Katade'nin Enes b. Malik'ten, onun Malik b. Sa'saa’dan diye rivayet ettiği miraç hadisinde Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın karnının açılarak ondan çıkartılan şeylerin çıkartılması ile ilgili hadisi ittifakla rivayet etmişlerdir. Bu hadisi Sabit el-Bunani de Enes'ten, Malik b. Sa'saa'yı zikretmeksizin miracın dışında ve birtakım lafızlar ziyadesi ile de rivayet etmiş bulunmaktadır. Bu hadisi bize adaletli Ali b. Hamşaz tahdis etti, bize Ebu Müslim ve Muhammed b. Yahya el-Kazzaz tahdis edip dediler ki: Bize Haccac b. el-Minhal tahdis etti, bize Hammad b. Seleme tahdis etti. Bize Sabit el-Bunani, Enes b. Malik (r.a)'den bildirdiğine göre çocuklarla birlikte oynamakta iken Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a Cebrail geldi. Onu alıp yere yatırdı ve kalbinin üzerini açarak ondan bir kan pıhtısı çıkarttı ve işte bu şeytanın senden payıdır dedi. (Allah Rasulü) şöyle buyurdu: "Onu (kalbini) zemzem suyu ile altından bir leğen içerisinde yıkadı. Sonra onu eski hali üzere birleştirdi, arkasından onu yerine geri koydu." (Enes devamla) dedi ki: Çocuklar onun sütannesinin yanına koşarak gittiler ve: Muhammed öldürüldü dediler. Sütannesi onun yanına geldi. Kendisi ise rengi değişmiş olarak yol dönüşünde sütannesi ile karşılaştı. Enes dedi ki: Bizler onun göğsünde dikişin izini görebiliyorduk.

 

Senedi sahih olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Müslim, 261'de bu senet ve metin ile Beyhaki, Delailu'n-Nubuvve, no: 168'de muhtasar olarak. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanıimıştır.

 

 

 

4004- *Ömer b. el-Hattab ve Ali b. Ebi Talib’den: "Bir zorluk iki kolaylığı yenemez" dediklerine dair rivayet sahih olarak gelmiştir. Ayrıca bu mürsel bir senet ile Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den da rivayet edilmiştir. Bunu bize Muhammed b. Ali es-San'anİ haber verdi ... Bize Ma'mer, Eyyub'dan bildirdi. O el-Hasen'den aziz ve celil olan Allah'ın: "Gerçekten güçlükle birlikte kolaylık vardır." (İnşirah, 5) buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletmektedir: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir gün gülerek ve sevinerek dışarı çıktı. Bu arada şöyle diyordu: "Bir zorluk asla iki kolaylığı yenik düşüremez: "Çünkü gerçekten güçlükle beraber kolaylık vardır. Evet, gerçekten güçlükle beraber kolaylık vardır." (el-İnşirah, 5-6)

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, VI, 617'de belirtildiği gibi Musannefinde Abdurrezzak, İbn Cerir ve es- Sünenu'l-Kübra'da Beyhaki rivayet etmiştir. Senedi sahilı, mürsel bir hadistir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1529- Tin, Suresi  VE  Kur'an Okuyan Kimse Erzel-i Ömre (Ömrün En Kötü Haline) Döndürülmez