HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1526- Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a Kendisinden Sonra Ümmetine Verilecek imkanları Gösterildi

 

3998- * ... Bize Hisam b. Revvad b. el-Cerrah tahdis etti. Bana babam tahdis etti. Bize el-Evzai, İsmail b. Ubeydullah'tan şöyle dediğini tahdis etti:

Bana Ali b. Abdullah b. Abbas babası (r.a.)’dan şöyle dediğini tahdis etti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a kendisinden sonra ümmetine verilecek imkanları (yapacakları fetihler) gösterildi. O da bundan ötürü sevindi. Bunun üzerine aziz ve celil olan Allah da: "Andolsun kuşluk vaktine, örtüp bürüdüğünde geceye." (Duha, 1-2) buyruğundan itibaren: "Elbette Rabbin sana verecek, sen de hoşnut olacaksın." (ed-Duha, 4-5) buyruğuna kadar indirdi.

İbn Abbas) dedi ki: Allah ona cennette toprağı misk olan inciden bir köşk verdi. Bu köşklerin her birisinde de onun için ne gerekiyorsa (ne arzu ediliyorsa) her şey vardır.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Temmam, Fevaid, 1370; Taberani, Kebir, X, 337; Ebu Nuaym, Hilyetu'l-Evliya, III, 212. Zehebi dedi ki: Bu hadisi münferid olarak Hisam babasından rivayet etmiştir. Onun da zayıf olduğu söylenmiştir demektedir.

 

 

 

3999- * ... Bize Hammad b. Zeyd, Ata b. es-Saib’den tahdis etti. O Said b. Cubeyr’den, o İbn Abbas (r.a.)’dan Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın şöyle buyurduğunu nakletti: "Allah'tan bir dilekte bulundum. O dilekte bulunmamış olmayı arzu ederdim. Rabbimin rasullerini hatırladım da Rabbim Süleyman'ın emrine rüzgarı verdin, Musa ile özel olarak konuştun dedim. Şanı Yüce ve mübarek olan Rabbim de şöyle buyurdu: Seni yetim bulup barındırmadım mı, şaşkın bulup sana hidayet vermedim mi, yoksul bulup seni zengin kılmadım mı? buyurdu." (Nebi devamla) buyurdu ki: Ben: Evet, (öyledir Rabbim) dedim ve keşke ondan dilekte bulunmamış olsaydım diye arzu ettim."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Taberani, Kebir, 12289, Evsat, 316. Mecmau'l-Bahreyn'de belirtildiği üzere. Ayrıca Mecmau'z-Zevaid, VIII, 254'te hadisi kaydetmiş ve: Senedinde Ata vardır, hafızası (sonraları) karışmıştır demektedir. Derim ki: Ebu Hatim, el-Cerh ve't-Ta'dil, III/1, 334'te şöyle demektedir: Ata’dan eskiden beri hadis dinlemiş olanlar arasında Süfyan ve Şube de vardır. İmamlardan birden çok kişi ayrıca onlarla birlikte Hammad b. Zeyd'i de istisna etmiştir. (Yani onun da hafızası karışmadan önce hadis dinlediğini söylemiştir.)

Derim ki: Bu hadis burada Hammad b. Zeyd'in, Ata'dan rivayeti olarak kaydedilmiştir. Taberani'de de her iki yoldan da bu şekilde böyledir. ed-Durru'l-Mensur, VI, 611'de bu hadisin ayrıca Taberani, İbn Asakir, İbn Merduye, İbn Ebi Hatim, Delailu'n-Nubuvve adlı eserinde Beyhaki, yine Delailu'n-Nubuvve adlı eserinde Ebu Nuaym tarafından rivayet edildiğini de belirtmektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1527- "Vedduha" Suresinin Nüzul Sebebi