HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1525- Allah'ın Lanetlediği Altı Kişi ve Her Nebinin Duası Makbuldür

 

3995- *Bize hafız Ebu Ali el-Huseyn b. Ali tahdis etti. Bize hafız Abdullah b. Muhammed b. Vehb tahdis etti. Bize Abdullah b. Muhammed b. Yusuf el-Piryabi tahdis etti. Bana babam tahdis etti. Bize Süfyan, Ubeydullah b. Abdurrahman b. Abdullah b. Mevheb’den şöyle dediğini nakletti: Ali b. el-Huseyn'i babasından tahdis ederken dinledim. O dedesi (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Altı kişiyi ben de lanetledim, Allah da lanetlemiştir. Her nebinin de duası (ve bedduası) kabulolunur: Allah'ın kitabına bir şeyler ekleyen, Allah'ın kaderini yalanlayan, Allah'ın aziz kıldığını zelil etmek, Allah'ın zelil kıldığı kimseleri de aziz etmek için zorbalıkla elinin altındakilere musallat olan, benim sünnetimi terk eden, benim itretimden (ehl-i beytimden) Allah'ın haram kıldıklarını helal belleyen ve Allah'ın Harem bölgesini helal kabul eden kimse." Süfyan dedi ki: "Andolsun örtüp bürüdüğü zaman geceye ... Artık kim infak edip verir ve sakınırsa o en güzelolanı (kelime-i tevhidi) doğrularsa biz de ona kolayolanı kolaylaştırırız ama kim cimrilik eder ve kendisini müstağni görür, o en güzelolanı da yalanlarsa, biz de ona en zor olanı kolaylaştırırız." (Leyl, 1-10) suresini okuyunuz.

 

(Hakim dedi ki): Bunu Ebu Ali bize böylece tahdis etti. Bunun sahih bir isnadı da vardır ki daha önce onu zikretmiş olduğumu düşünüyorum.

 

Diğer Tahric: Tirmizi bundan sonra gelecek olan Aişe (r.anha)'ın hadisini tahriç ettiğinde buna işaret etmiş ve bunun Ali b. el-Huseyn'den gelen mürsel bir rivayet olarak sahih olduğunu belirtmiştir. Hadis aynı şekilde Tahavi, Müşkilu'l-Asar, IV, 367'de burada görüldüğü gibi el-Piryabi yolu ile mürselolarak zikredilmiştir ama Hakim'deki el-Piryabi'den rivayeti nakleden kişi daha kavidir. Bundan sonrakine de bakınız.

 

 

 

3996- Bunu bize Abdullah b. Cafer b. Deresteveyh el-Farisi tahdis etti. Bize Yakub b. Süfyan tahdis etti. Bize İshak b. Muhammed el-Perevi tahdis etti. Bize Abdurrahman b. Ebi'r-RicaL, Ubeydullah b. Mevheb'ten tahdis etti. O Amra’dan, o Aişe (r.anha)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Altı kişiyi hem ben lanetlemişimdir, hem Allah lanetlemiştir. Her nebinin de duası da, bedduası da makbuldür. (Bu altı kişi şunlardır): Yüce Allah'ın kitabına bir şeyler ilave eden, Allah'ın kaderlerini yalanlayan, Allah'ın aziz kıldıklarını zelil etmek, Allah'ın zelil ettiklerini de aziz etmek için zorbalıkla (elinin altındakilere) tasallut eden yönetici, Allah'ın Harem bölgesini helal kabul eden, benim itretimden (ehli beytimden) Allah'ın haram kıldığı şeyleri helal gören ve benim sünnetimi terk eden."

 

İmam Buhari, İshak b. Muhammed el-Peravi ile Abdurrahman b. Ebi'rRical'in rivayetlerini el-Camiu's-Sahih adlı eserinde delil göstermiştir. Bu ise birinci senede göre doğruya daha yakındır .

 

Hadis 109, 7094 da var.

 

 

 

3997- * ... Bana Muhammed b. Abdullah b. Ebi Atik, Amir b. Abdullah b. ez-Zubeyr’den tahdis etti. O babasından şöyle dediğini nakletti: Ebu Kuhafe, Ebu Bekir'e: Senin güçsüz, zayıfbazı köleleri azat ettiğini görüyorum. Sen bu işi yapmış olduğun vakit eğer güçlü kuvvetli kimseleri hürriyete kavuşturmuş olsaydın, onlar seni korur, senin yapman gereken birçok işi senin yerine yaparlardı dedi. Ebu Bekr şu cevabı verdi: Babacığım ben bu hususta şu ayet-i kerime(ler) nazil olduğundan ötürü bu yaptıklarımı isteyerek yapıyorum:

"Artık kim (infak edip) verir ve sakınırsa o en güzelolanı da doğrularsa biz de ona kolayolanı kolaylaştırınz." (Leyl, 5-7) buyruğundan itibaren aziz ve celil olan Allah'ın: "Üstelik onun üzerinde hiçbir kimsenin karşılığı verilmesi gereken bir iyiliği de yoktur. Ancak o yüce Rabbinin rızasını arayarak (bunu yapmıştır). Yakında da elbette razı olacaktır." (Leyl, 19-21) (buyruğuna kadar sureyi okudu.)

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, VI, 60S'te İbn Cerir ve İbn Asakir tarafından rivayet edildiğini belirt- mektedir. Derim ki: Bezzar da Zevaid'inin muhtasarında belirtildiği gibi muhtasar olarak (ıS33 numarada) tahriç etmiştir. Bezzar bu rivayetinde kendi şeyhinin (hadisi kendisinden aldığı hocasının) adını müphem bırakmıştır. Bu sebeple Heysemi hadisin zayıf olduğunu belirtmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1526- Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a Kendisinden Sonra Ümmetine Verilecek imkanları Gösterildi