HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1524- Beled Suresi  VE  Açlık Çeken Bir Müslümana Yemek Yedirmek, Mağfireti Gerektiren Hususlardandır

 

3986- * ... Bize Cerir, Mansur’dan bildirdi. O Mücahid’den, o İbn Abbas (r.a)’dan aziz ve celil olan Allah'ın: "Yemin olsun bu beldeye, sen bu beldede bulunmakta iken" buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletmektedir: Ona orada (Mekke'de) dilediğini yapmayı helal kıldı.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sahih bir hadistir. ed-Durru'l-Mensur, VI, 591'te belirtildiği üzere İbn Cerir, İbn Merduye ve İbn Ebi Hatim tarafından rivayet edilmiştir.

 

 

 

3987- * ... Bize Verka, İbn Ebi Necih'ten tahdis etti. O Mücahid’den, o İbn Abbas (r.a)’dan aziz ve celil olan Allah'ın: "Babaya ve (ondan) doğana ki" (Beled, 3) buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletmektedir: Babadan kasıt Adem, "ondan doğan" ise onun çocuklarıdır.

 

Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, VII, 137'de belirtildiği üzere el-Kebirve el-Evsat'ta Taberani tarafından muhtasar olarak rivayet edilmiştir. Ayrıca bk. ed-Durru'l-Mensur, VI, 593. Sahih bir hadistir.

 

 

 

3988- * ... Bize Süfyan, İbn Cureyc’den tahdis etti. O Ata’dan, o İbn Abbas (r.a)’dan: "Biz insanı andolsun ki bir zorluk içinde yarattık." (Beled, 4) buyruğu hakkında şöyle demektedir: Doğuşu halinde dişleri çıkarken büyümesinde, maişetinde ve sünnetinde zorlu bir hilkatle (yaratılmıştır).

 

Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, VI, 593'de belirtildiği üzere el-Piryabi, Abd b. Humeyd, İbn Cerir, İbnu'l-Münzir ve İbn Ebi Hatim rivayet etmiştir. İbn Cureyc'in tedlisi olmasa sahihtir.

 

 

 

3989- * ... Bize Ebu Bekr b. Ayyaş tahdis etti. Bize Asım, Zirr’den tahdis etti. O Abdullah'tan: "Biz ona iki yol da gösterdik" buyruğu hakkında: Hayrı ve şerri dediğini nakletmektedir.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: el-Kebir, Taberani, 9097; Mecmau'z-Zevaid, VII, B2-B8'de hadisi kaydedip ravilerinin sika olduklarını belirttikten sonra senedinde Asım vardır. Orda da bir parça zayıf olmakla birlikte sika bir ravidir demektir. Derim ki: Asım'ın rivayet ettiği hadisler sahih hadisler arasında değil de, hasen hadisler arasında sayılır. ed-Durru'l-Mensur, VI, 595'te sözü geçen kaynaklar tarafından rivayet edildiği belirtilmiştir.

 

 

 

**************************************************************************************

Açlık Çeken Bir Müslümana Yemek Yedirmek, Mağfireti Gerektiren Hususlardandır

**************************************************************************************

 

3990- * ... Bize İshak b. Süleyman er-Razi tahdis edip dedi ki: Ben Talha b. Amr'a Aziz ve Celil Allah'ın: "Yahut açlığın çok olduğu bir günde yemek yedirmek" (el-Beled, 14) buyruğuna dair kendisine soru sorulması üzerine şöyle dediğini dinledim: Bize Muhammed b. elMünkedir, Cilbir b. Abdullah (r.a)'tan şöyle dediğini tahdis etti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Mağfireti gerektiren hususlardan birisi de açlık çeken bir müslümana yemek yedirmek" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari bunu tahriç etmemiştir.

 

Zehebi'nin Talha b. Amr'ın zayıf olduğunu belirtmek adeti dolayısıyla buna dikkat çekmesi gerekirdi. Hadisi Taberani, Mekarimu'l-Ahlak, no: 157'de rivayet etmiştir.

 

 

 

3991 - * ... Bize el-Eşcai, Süfyan’dan tahdis etti. O Husayn’dan, o Mücahid’den, o İbn Abbas (r.a)’dan: "Yahut topraklara düşmüş bir yoksula" (el-Beled, 16) buyruğu hakkında: Evi bulunmayan (dışarıya) atılmış kimseye dediğini açıklamıştır.

 

Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, VI, 597'de belirtildiği gibi el-Piryabi, Said b. Mansur, Abd b, Humeyd, İbn Cerir ve başkaları bunu rivayet etmiştir. Sahihtir.

 

 

 

3992- *." Bize Husayn, Mücahid’den tahdis etti. O İbn Abbas (r.a.)’dan aziz ve celil olan Allah'ın: "Yahut topraklara düşmüş bir yoksula" (el-Beled, 14) buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletmektedir: Toprağa karşı kendisini koruyacak hiçbir şeyi bulunmayan toprağa bulanmış / batmış kimse (demektir).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Şems Suresinin Tefsiri