HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

Şems Suresinin Tefsiri

 

3993- * ... Bize Verka, İbn Ebi Necih'ten tahdis etti. O Mücahid'den, o İbn Abbas (r.a)’dan aziz ve celi! olan Allah'ın: "Andolsun güneşe ve aydınlığına" (eş-Şems, 1) buyruğu hakkında: Onun ışığına; "Arkasından geldiği" onu izlediği "zaman aya. Ona parlaklık verdiği" onu aydınlattığı "zaman gündüze. Semaya ve onu bina edene" (eş-Şems, 2-6) Allah semayı bina etti dediğini nakletmektedir. "Yere ve onu döşeyene" (eş-Şems, 6) buyruğu hakkında: Onu yayana, yuvarlayana diye açıkladığını nakletmektedir. (Devamla) dedi ki: "Her bir nefse ve onu düzenleyene sonra da ona hem kötülüğü, hem takvayı ilham edene." (eş-Şems, 7-8) buyruğu hakkında da: Ona ne ile bedbaht olacağını, ne ile de mutlu ve bahtiyar olacağını öğretmiştir. "Onu temizleyen muhakkak felah bulmuştur, onu örten" azdıran, şerre yönelten "Kimse de muhakkak ziyana uğramıştır." (eş-Şems, 9-10)

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, VI, 699'da Hakim'den başka kaynak göstermemiştir. Bu daha önce defalarca geçtiği gibi sahih bir senettir.

 

 

 

3994- * ... Bize Süfyan, Hanzala’dan tahdis etti. O Said b. Cubeyr’den, o İbn Abbas (r.a)’dan aziz ve celil olan Allah'ın: "Sonra da ona hem kötülüğü, hem de takvayı ilham edene" buyruğu hakkında: "Günahkarlığı da, takvayı da ondan ayrılmaz olarak var eden" diye açıkladığını nakletmektedir.

 

Senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, VI, 600'de "ayrılmaz olarak" yerine "ona öğretmiştir" lafzı ile Hakim tarafından rivayet edildiğini belirtmektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1525- Allah'ın Lanetlediği Altı Kişi ve Her Nebinin Duası Makbuldür