HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1523- Fecr Suresi  VE  Üç Tane Köprü

 

3982- * ... Süfyan, el-Ağar’dan tahdis etti. O Halife b. Husayn b. Kays’dan, o Ebu Nasr’dan, o İbn Abbas (r.a)’dan: "Andolsun fecre" (el-Fecr, 1) buyruğu hakkında gündüzün fecri (tan yeri) diye "Ve on geceye" (el-Fecr, 2) buyruğu hakkında da kurban bayramının onu (zülhiccenin onu) dediğini nakletmektedir.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Burada sözü geçen Ebu Nasr ise el-Esved b. Hilal'dir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, VI, S7S'te belirtildiği üzere el-firyabi, Abd b. Humeyd, İbn Cerir, İbnu'l-Münzir, İbn Ebi Hatim, İbn Merduye ve Şuabu'l-İman'da Beyhaki rivayet etmiştir.

 

 

 

3983- * ... Bize Hemmam, Katade’den tahdis etti. O Basra halkından bir şeyh (hadis ravisi) olan İmran b. 'İsam’dan, o İmran b. Husayn (r.a)’dan rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a çift ve teke dair soru soruldu. o: "o namazdır, Kimisi çift (rekatli)dir, kimisi de tek (rekatlı)dır."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 3139; İmam Ahmed, Müsned, IV, 437-438; ed-Durru'l-Mensur'da VI, 581 bir

topluluk tarafından rivayet edildiğini belirtmektedir. İbn Hibban dışında İmran b. Hısam'ın sika olduğunu söyleyen yoktur. Hakim'in nüshasından "Hisam ile Basra halkından bir şeyh" ifadesi arasındaki "an: den" lafzı düşmüştür. Basra halkından olan İmran b. Hisam'ın kendisinin Basralı bir şeyh olduğunu zannetmiş, bundan dolayı haberin sahih olduğunu söylemiştir. Eğer onun nüshasında "an" bulunmuş olsaydı "sahih bir hadis" demeyi kendisi uygun bulmazdı. Senette meçhul bir adam bulunmaktadır. Ayrıca "an" lafzı Tirmizi'de ve Ahmed'in Müsned'inde sabittir: "Basralılardan bir şeyhin kendisine tahdis ettiğine göre" Burada kastedilen kişi de İmran'dır. Böylelikle senette meçhul bir ravi olduğu ve haberin vahi olduğu açıkça ortaya çıkmış olmaktadır. Bundan ötürü Tirmizi garibtir, biz bunu ancak Katade'nin rivayet ettiği bir hadis olarak biliriz demiştir. Kastettiği ise İmran'dan, o bilinmeyen (meçhul) birisinden, o İmran b. Husayn’dan şeklindeki bu zayıf senettir.

 

 

 

3984- * ... Bize Ma'mer, Sabit el- Bunani’den bildirdi. O Ebu Rafi’den, o Abdullah b. Mesud (r.a)’dan aziz ve celil olan Allah'ın: "Ve kazıldar sahibi. Onlar ki memleketler(inde) azgınlık etmişlerdir." (el-Fecr, 10-11) buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletmektedir: "Firavun karısı için dört tane kazık çakmıştı. Sonra da ölünceye kadar sırtı üzerine büyük bir değirmen (taşı) koymuştu."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, VI, 584'te Hakim'den başka kaynak adı vermemektedir. Raviler

arasında sözü geçen Ebu Rafi eğer Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın azatlısı ise mesele yok, aksi takdirde haber sahih değildir.

 

 

 

******************

Üç Tane Köprü

******************

 

3985- * ... Bize Ebu Hamza, el-A'meş'ten bildirdi. O Salim b. Ebi'l-Ca'd’dan, o Abdullah (r.a)'tan: "Andolsun fecre" buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletmektedir: Bu bir yemindir. "Şüphesiz Rabbin gözetlemektedir." (el-Fecr, 14) Sırattan geçiş üç köprü üzerinde olacaktır. Bir köprünün üzerinde emanet, bir köprünün üzerinde rahim (akrabalık bağı), bir köprünün üzerinde de aziz ve celi! olan Rab bulunacaktır.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Beyhaki, el-Esma ve's-Sifat adlı eserinde bu yoldan rivayet etmiştir. ed-Durru'l-Mensur, VI, 585'te de ikisinden başka kaynak adı vermemektedir. Burada sözü geçen Ebu Hamza ise zayıf olan Ebu Hamza es-Sumali değildir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1524- Beled Suresi  VE  Açlık Çeken Bir Müslümana Yemek Yedirmek, Mağfireti Gerektiren Hususlardandır