HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1522- Gaşiye Suresi  VE  La ilahe illallah Deyinceye Kadar insanlarla Savaşmakla Emrolundum

 

3980- * ... Bize Cafer b. Süleyman tahdis edip dedi ki: Ebu İmran el-Cevni'yi şöyle derken dinledim: Ömer b. el-Hattab bir rahibin manastırının yanından geçti. Ona: Ey Rahip, Ey Rahip! diye seslendi. (Ebu İmran) dedi ki: Rahip yukarıdan ona baktı. Ömer ona bakıp ağlamaya koyuldu. (Ebu İmran) dedi ki: Ömer'e: Ey müminlerin emiri! Bu adamın nesinden dolayı ağlıyorsun? diye sorulunca, o: Aziz ve celil olan Allah'ın kitabındaki: " ... Amel etmişler, yorulmuşlardır, kızgın bir ateşe gireceklerdir. Son derece sıcak bir çeşmeden içirileceklerdir." (el-Gaşiye, 3-5) buyruğunu hatırladı. İşte bu beni ağlattı dedi.

 

Bu olayın cereyan ettiği vakitte Ebu İmran el-Cevni (henüz) Ömer'in dönemine yetişmemişti.

 

Diğer Tahric: Hakim'in -Allah'ın rahmeti üzerine olsun- bizzat zikredeceği üzere munkatıdır. Hadis ed-Durru'l-Mensur, VI, 573'te belirtildiği üzere Abdurrezzak ve İbnu'l-Münzir'de yer almaktadır.

 

 

 

*********************************************************************************

La ilahe illallah Deyinceye Kadar insanlarla Savaşmakla Emrolundum

**********************************************************************************

 

3981 - ... Bize Süfyan, Ebu'z-Zubeyr’den tahdis etti. O Cabir (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "insanlarla La ilahe illallah deyinceye kadar savaşmakla emrolundum. Bu sözü söyledikleri takdirde -onun (ihlal edilmesinin) hakkı gereği dışında- kanlarını ve mallarını benden korumuş olurlar. Onları hesaba çekmek ise Allah'a aittir." Sonra Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Üzerlerine musallat olan bir zorba değilsin. Fakat kim yüz çevirip inkar ederse Allah onu en büyük azap ile azaplandırır." (el-Gaşiye, 22-24) buyruklarını okudu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 3338; Müslim, 21; İbn Mace, 3928. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanıImıştır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1523- Fecr Suresi  VE  Üç Tane Köprü