HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1521- Vitir Namazında Okunması Sözkonusu Edilen Sureler

 

3976- ... Bize Yahya b. Eyyub, Yahya b. Said el-Ensari'den tahdis etti. O Amre’den, o Aişe (r. an ha)’den rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vitrin ilk rekatında: "O en yüce Rabbinin isınini tesbih et." (el-A'la) suresini, ikinci rekatta "Deki ey kafirler" (el-Kafirun) (diye başlayan kafirun) suresini, üçüncü rekatta da: "Deki o Allah'tır, bir tektir" (el-İhlas); "Deki sabahın Rabbine sığınırım" (Felak) ve "Deki sığınırım insanların Rabbine" (en-Nas) surelerini okurdu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bu şekilde bu hadisi tahriç etmemişlerdir. Ancak Buhari tek başına bu hadisi İbn Ebi Meryem’den diye tahriç etmiştir. Bu fazlalık ise yalnızca Yahya b. Eyyub'un bir ziyadesi olarak bilinmektedir. Bunun dışında sahih bir senetle de rivayet edilmiştir.

 

Diğer Tahric: irmizi, 463. Daha önce I, 305'te (1184 numaralı hadis olarak daha sonra ise bir başka senet ile Ubey b. Kab'dan 3070 numaralı hadis olarak) geçmiş bulunmaktadır. Bk. ed-Durru'l-Mensur, VI, 565

 

 

 

3977- ... Bize Husayf, Abdulaziz b. Cureyc şöyle dediğini tahdis etti: Aişe'ye Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vitir namazında ne okurdu? diye sordum. o: Birinci rekatta: "O en yüce Rabbinin ismini tesbih et." (el-Ala, 1) suresini, ikinci rekatta: "Deki ey kafirler" (Kafirun) suresini, üçüncü rekatta da "Deki o Allah'tır. Bir, tektir." (İhlas, 1) suresi ile muavvizeteyn surelerini (felak ve nas surelerini) okurdu.

 

Bunu hadis ve rivayet dalında Mısır halkının imamı olan Said b. Kesir b.

Vfeyr, Yahya b. Eyyub’dan rivayet etmiş bulunmaktadır. Bunu vitir kitabını imla ederken aradığım halde bulamamıştım. Bunu daha sonra buldum: Bunu bize Ebu Abdullah Muhammed b. Abdullah ez-Zahid el-Asbahani tahdis etti. Bize Ebu İsmail, Muhammed b. İsmail es-Sülemi tahdis etti. Bize Yahya b. Said el- Ensari, Amra’dan diye tahdis etti. O Aişe (r.anha)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sonralarında (tek rekat olarak) vitir kıldığı iki rekatta "o en yüce Rabbinin ismini tesbih et" (el-Ala, 1) ile "deki ey kafirler" (el- Kafirun, 10611) suresini okurdu. (Tek rekat olarak kıldığı) vitirde de "Deki o Allah'tır. Bir, tektir" (İhlas, 1); "Deki sabahın Rabbine sığınırım." (el-Felak, 1) ve "Deki sığınırım insanların Rabbine" (en-Nas, 1) surelerini okudu.

 

Diğer Tahric: Daha önce 1185 numaralı hadis olarak geçti.

 

 

 

3978- * ... Bize Ebu Bişr, Said b. Cubeyr’den bildirdi. O İbn Ömer (r.a)’den rivayet ettiğine göre: "O en yüce Rabbinin ismini tesbih et." (el-Ala, 1)'i okuduğu takdirde yaratıp düzenleyen o en yüce Rabbini her türlü eksiklikten tenzih ederim derdi. (Said b. Cubeyr) dedi ki: Bu Ubey b. Ka'b'ın okuyuşudur.

 

Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, VI, 56Tde kaydedildiği üzere bunu Said b. Mansur, Abd b. Humeyd, İbn Cerir ve İbnu'l-Münzir rivayet etmiş olup, senedi sahihtir.

 

 

 

3979- "Bunu bize Ebu'l-Velid de tahdis etti ... Bize Ya'la b. Ata, elKasım b. Rabia’dan şöyle dediğini bildirdi: Sa'd b. Ebi Vakkas: "O en yüce Rabbinin ismini tesbih et." (Ala, 1) buyruğunu okuduğu takdirde "Sana (Kur'fm'ı) okutacağız ve unutmayacaksın." (el-Ala, 6)'ı da okudu mu şöyle derdi: Unuturum korkusuyla Kur'an-ı Kerim'i hatırlamak için tekrar ederdim. (el-Kasım) dedi ki: Yine ben Sad'ı: "Biz bir ayeti nesh eder yahut unutturursak" (el-Bakara, 106) buyruğunu okurken dinledim:

Ben: Said b. el-Müseyyeb bunu "Ev nen se'ha: yahut onu geciktirirsek" diye okuyor dedim. Sa'd: Kur'an ne el-Müseyyeb 'e, ne de el-Müseyyeb ailesi ne inmiştir. Aziz ve celil olan Allah: "Sana okutacağız ve unutmayacaksın." (A'la, 6) ve: "Unutacak olursan Rabbini hatırla" (Kehf, 24) buyurmaktadır dedi.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: el-Kasım'ın rivayet ettiği hadis sıhhat derecesine ulaşmaz. Hatta ona mutabaat olunmazsa kabul edilmez. Hadis Buhari ve Müslim’den herhangi birisinin şartına uygun değildir. [Hadis daha önce ufak tefek bazı farklılıklarla birlikte 3006 numara ile geçmiş bulunmaktadır. Elimizdeki baskılı nüshalarda burada bizim "men se'he: yahut onu geciktirirse" anlamındaki kelime "ev men saha: yahut onu unutursak" şeklindedir. işaret ettiğimiz 3006 numaralı hadisten hareketle "yahut onu geciktirirsek" anlamındaki okunuşu tercih ederek ona göre tercüme ettik. - Çeviren -]

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1522- Gaşiye Suresi  VE  La ilahe illallah Deyinceye Kadar insanlarla Savaşmakla Emrolundum