HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1519- İnşikak Suresi, Bu Surede Secde Yapılacağı VE

Üç Haslet Kimde Bulunursa Allah Onun Hesabını Kolaylaştırır

 

3965- Bu surede secde yapılacağı ile ilgili hadisi Buhari ve Müslim Yahya b. Ebi Kesir’den, o Ebu Seleme’den, o Ebu Hureyre (r.a)’den ve Malik'in Abdullah b. Yezid’den, onun Ebu Seleme’den diye rivayet ettiği hadisi ittifakla kaydetmişlerdir.

 

Diğer Tahric: Sözünü ettiği Ebu Hureyre yoluyla gelen hadisi Buhari ve Müslim birlikte tahriç etmiş değillerdir. O hadisi Müslim, 578'de münferid olarak rivayet ettiği gibi Ebu Davud da 1407; Tirmizi, 573, 574; Nesai, II, 161'de rivayet etmiş bulunmaktadır.

 

 

 

3966- * ... Bize Verka, İbn Ebi Necih’den tahdis etti. O Mücahid’den, o İbn Abbas (r.a)’dan aziz ve celil olan Allah'ın: "Gök yarıldığı zaman ve Rabbine itaatle boyun eğdiği zaman -ki zaten ona layık olan da budur-" (İnşikak, 1-2) buyruğu hakkında (onun emrini) dinlediği zaman "Yer de alabildiğine uzatıldığı zaman" (el-İnşikak, 3) buyruğu hakkında kıyamet gününde (böyle olacaktır); "İçinde ne varsa dışarıya bırakıp bütünüyle boşaldığı zaman" (el-İnşikak, 4) buyruğu hakkında da: İçindeki bütün ölüleri dışarıya çıkarttığı zaman dediğini nakletmiştir.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, VI, 547'de belirtildiği üzere İbn Abbas'ın bu hadisini Hakim tek başına rivayet etmiştir. Bu senedin Hakim’den gelen bu rivayeti ile sahih olduğu ve Zehebi'nin buna itiraz etmediği daha önce defalarca geçmiş bulunmaktadır.

 

 

 

3967- ... Bize İsrail, Ebu Yahya'dan bildirdi. O Mücahid'den, o Abdullah b. Amr (r.a.)’dan şöyle dediğini nakletti: Beytullah (Kabe) yerden iki bin sene önce vardı. Yer yayılıp döşendiği vakit onun altında yayılıp döşendi -demiştir.-

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, VI, 547'de belirtildiği üzere bunu el-Piryabi, Abd b. Humeyd ve Delailu'n-Nubuvve'de Beyhaki rivayet etmiştir.

 

 

 

*************************************************************************

Üç Haslet Kimde Bulunursa Allah Onun Hesabını Kolaylaştırır

*************************************************************************

 

3968- * ... Bize Süleyman b. Davud el-Yemami, Yahya b. Ebi Kesir’den tahdis etti. O Ebu Seleme’den, o Ebu Hureyre (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Üç haslet kimde bulunursa Allah onun hesabını kolaylaştırır ve rahmetiyle de onu cennetine koyar." Ashab: Bu kimler için sözkonusu olacaktır? diye sordu. O şöyle buyurdu: "Seni mahrum bırakana verirsin, sana zulmedeni affedersin, seninle akrabalık bağını kopartan kimsenin sen akrabalık bağını gözetirsin." (Ashabdan biri): Bunu yaptığım takdirde benim için (mükafat olarak) ne var ey Allah'ın Rasulü? dedi. Allah Rasulü: "Kolay bir şekilde hesaba çekilirsin ve Allah da rahmetiyle seni cennetine koyar."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Beyhaki, es-5ünenu'l-Kübra, X, 1435; Heysemi, Mecmau'z-Zevaid, IX, 189; İbn Adiy, III, 725; Mekarimu'l-Ahlak, 21. Zehebi: Süleyman zayıftır demiştir.

 

 

 

3969- * ... Bize el-Hasan b. Ali b. Affan el-Amiri tahdis etti. Bize el-Huseyn b. Atiyye, Hamza b. Habib'den tahdis etti. O el-A'meş'den, o İbrahim’den, o Alkame’den, o Abdullah (r.a)'tan aziz ve celil olan Allah'ın: "Mutlaka sizler birbiri diğerine mutabık halden hale geçeceksiniz." (el-İnşikak, 19) buyruğu hakkında: (Maksat) semadır dediğini nakletmektedir.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, VI, 550'de belirtildiği üzere Abd b. Humeyd, İbnu'l-Münzirve başkaları rivayet etmiştir. Onların anlatımları daha geniştir. Zehebi hadis hakkında: Buhari ve Müslim el-Hasen'den hiçbir hadis rivayet etmemişlerdir. Bir parça zayıfbir ravidir. Derim ki: Taberani buna yakın bir rivayeti senedinde el-Huseyn b. Abdil Evvel'in bulunduğu bir rivayet nakletmiştir. Bu da Mecmau'z-Zevaid, VII, 135'te belirtildiği üzere zayıftır.

 

 

 

3970- ... Bize Huşeym tahdis etti. Bize Ebu Bişr, Mücahid’den bildirdi.

O İbn Abbas (r.a)’dan Aziz ve Celil Allah'ın: "Mutlaka sizler biri diğerine mutabık, halden hale geçeceksiniz." (el-İnşikak, 34) buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletmektedir: O -yani Nebiniz (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyuruyor: "Bir halden sonra bir başka hale (geçeceksiniz demektir.)"

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Heysemi, Mecmau'z-Zevaid, VII, B5'te Taberani'nin rivayet ettiğini belirterek ravileri-

nin de sika olduklarını söylemiştir. el-Metalibu'l-Aliye, 3804'te de Ahmed b. Meni de sika olduklarını söylediği gibi Busiri de aynı şekilde ravilerinin sika olduklarını söylemiştir. ed-Durru'l-Mensur, VI, 549'da Taberani ve Ahmed b. Meni'den başka Abd b. Humeyd, İbnu'l-Münzir, Said b. Mansur ve başkaları tarafından rivayet edildiğini belirtirken İbn Cerir, XXX, 78'de zikretmiştir. Hadis Buhari'de de 4656'da yer almaktadır. Hadisin İbn Hacer tarafından el-Metalibu'l-Aliye'de kaydedilmesi bir yanılgıdır. Heyseni'nin bu hadisi Mecmau'z-Zevaid'de kaydetmesi ise lafızda Buhari ile bir ihtilaf bulunduğundan ötürü mümkündür ama kendisi buna işaret etmemiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1520- Şahitlik Eden Arafe Günü, Şahit Olunan Da Kıyamet Günüdür