HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1520- Şahitlik Eden Arafe Günü, Şahit Olunan Da Kıyamet Günüdür

 

3971 - *Bize Muhammed b. Cafer, Şu'be’den şöyle dediğini tahdis etti: Ali b. Zeyd ile Yunus b. Ubeyd'i Haşim oğullarının azatlısı Ammar’dan tahdis ederken dinledim. O Ebu Hureyre (r.a)’den -Ali hadisi Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e de nispet edip merfu olarak rivayet ettiği halde Yunus Ebu Hureyre’den sonra bir kimseyi zikretmemiştir.- Şu: "Şahitlik edene ve şahit olunana" (el-Buruc, 3) buyruğu hakkında şöyle dedi: Şahitlik eden arafe günü Ye Cuma günüdür. Şahit olunan ise yaat edilmiş bulunan kıyamet günüdür.

 

Şu'be'nin, Yunus b. Ubeyd’den rivayeti Buhari Ye Müslim'in şartına göre sahih olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, III, ı70; İmam Ahmed, Müsned, III, 298; Beyhaki, el-Bas, s. 51. Ayrıca bk. ed-Durru'l-Mensur, VI, 552. Hadisin mevkuf ve merfu rivayetler arasında çok sayıda şahidi bulunmaktadır. Hakim'in senedi de ceyyiddir.

 

 

 

3972- * ... Bize Hammad b. Seleme, Ata’dan tahdis etti. O Arfece’den, o Abdullah b. Mesud (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: "Andolsun burçlara sahip olan göğe" (el-Buruc, 1) buyruğundaki yemin ile hakkında yemin edilen hususlar: "Şüphe yok ki Rabbinin azapla yakalayıyerişi pek çetindir." (el- Buruc, 12)’den itibaren surenin sonuna kadar zikredilen hususlardır.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari Ye Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, VI, 557'de yalnızca Hakim ve İbnu'l-Münzir kaynak gösterilmiştir. Onun lafzı: "Andolsun burçlara sahip göğe" buyruğu "şahitlik edene ve edilene" (el-Buruc, 1)'e kadar bir yemindir. Ayrıca dedi ki: Bu senin Rabbinin yakalayışının pek çetin olacağına dair yapılmış bir yemindir.

 

 

 

3973- * ... Bize Süfyan, Ebu Hamza es-Sumali’den tahdis etti. O Said b. Cubeyr’den, o İbn Abbas (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Allah'ın yarattıklarından birisi de beyaz bir inciden bir levh-i mahfuzdur. Onun her iki kapağıkırmızı yakuttandır, kalemi nurdur, yazısı nurdur. Her gün ona 360 bakış (yahut defa) bakar. Bunların her birisinde yaratır, rızık verir, öldürür, diriltir, aziz kılar, zelil eder ve neyi dilerse onu yapar. İşte yüce Allah'ın: "O her gün bir iştedir." (er-Rahman, 29) buyruğu bunu anlatmaktadır.

 

Bu senedi sahih bir hadistir. Çünkü Ebu Hamza es-Sumali'ye sadece mezhebindeki aşınlıktan ötürü tenkit yönelmiştir. Bunun dışında bir tenkide maruz kalmamıştır.

 

Daha önce 3823 numaralı hadis olarak geçti.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Tarık Suresinin Tefsiri