HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1518- Mutaffifin Suresi  VE  Mümin Bir Günah işlediği Takdirde Onun Kalbinde Siyah Bir Nokta Olur

 

3962- * ... Bize İshak b. Süleyman tahdis edip dedi ki: İbrahim b. Vezir'i, Abdurrahman el-A'rec'den şöyle dediğini naklederken dinledim: İbn Ömer (r.a.)'ı: "Ölçü ve tartıları eksik yapanların vay haline" (el-Mutaffifin, 1) buyruğunu ağlayarak okuduğunu gördüm. Şöyle dedi: Bu(rada sözü edilen kişi) bir adamı yahutta ölçekle ölçüp vereni, ölçüsünde (karşısındakine) haksızlık yaptığını bilerek ücretle tutan kişidir. İşte onun vebali onu ücretle çalıştıranadır.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, Vi, 536'da yalnızca Hakim'i kaynak olarak göstermiştir. İbrahim b. Yezid vahi bir ravidir. Bunu Zehebi Telhis'inde söylemiştir.

 

 

 

*******************************************************************

Mümin Bir Günah işlediği Takdirde Onun Kalbinde Siyah Bir Nokta Olur

*******************************************************************

 

3963- ... Bize Muhammed b. Aclan, el-Ka'ka' b. Hakim'den bildirdi. O Ebu Salih'ten, o Ebu Hureyre (r.a)’den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şüphesiz mümin bir günah işlediği vakit onun kalbinde siyah bir nokta olur. Şayet tövbe eder, vazgeçer ve mağfiret dilerse o noktanın kalbinde meydana getirdiği pürüz düzelir. Şayet (günah işlemeye devam edip) artacak olursa o nokta da artar ve nihayet kalbi ona (o günaha) bağlanır. İşte Allah'ın kitabında: "Hayır, aksine onların kazandıkları kalplerini örtmüştür." (el-Mutaffifin, 14) er-Ran: kazanılan günahın kalbi örtmesi" buduL"

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 4244; Tirmizi, 3334; Nesai, Amelu'I-Yevmi ve'I-Leyle, 418; Taberi, XXX, 98; İbn Hibban, Sahih, 930, 2787; İmam Ahmed, Müsned, II, 297. Tirmizi hasen, sahihtir demiştir. Onun dediği gibidir. Hadis daha önce 1, S'te (6 numaralı hadis olarak) geçmiş bulunmaktadır. Hadisi Temmam Fevaid'inde 1368 tahriç etmiş muhakkık da sözünü ettiklerimizin dışında bir topluluk daha tarafından rivayet edildiğini belirterek Zehebi’den: "İsnadı sahihtir (uygundur, elverişlidir)" dediğini de nakletmiş bulunmaktadır.

 

 

 

3964- * ... Bize Süfyan, Eş'as b. Ebi'ş-Şa'sa’dan tahdis etti. O Zeyd b. Muaviye’den, o Alkame b. Kays’dan, o Abdullah b. Mesud (r.a.)’dan şöyle dediğini nakletti: "Ki onun mührü misktir." Burada muksat karışımdır yoksa onun mühür olarak basılıp kapatılacağı bir mühür değildir demiştir.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. 

 

Diğer Tahric: ed-Durru'I-Mensur, VI, S44'te Taberani ve el-Firyabi tarafından rivayet edildiğini belirtmektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1519- İnşikak Suresi, Bu Surede Secde Yapılacağı VE  Üç Haslet Kimde Bulunursa Allah Onun Hesabını Kolaylaştırır